ОТПУШТЕНИ РАДНИЦИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ПРЕДСЕДНИКА И ВЛАДЕ

Отпуштени радници ПКЦ-а, фабрике за производњу каблова за аутомобилску индустрију, одлучили су да се молбом за помоћ обрате председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић, „као друштвено одговорним носиоцима највиших функција у земљи, са надом да ће им помоћи да очувају своја радна места“. У молби се наводи да им је послодавац објаснио да „као фирма нису ушли у економски програм Владе републике Србије“, као и да би, уколико би им држава помогла, „то решило цео проблем“.

Осим председнику и премијерки, исту молбу отпуштени радници упутиће и Министарству финансија, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и локалној самоуправи, како би све надлежне упознали са ситуацијом у којој су се нашли.

Од почетка ванредног стања, због смањеног обима посла, ПКЦ је прво отпустио 150 радника ангажованих на одређено, а претхдоних дана без посла у овој компанији остало је још 200 радника са уговорима на неодређено време. Отпуштени тврде да је међу њима 95 одсто жена, да има самохраних родитеља и случајева где су супружници добили отказ, те су тако целе породице остављене без примања.

-Овим катастрофалним исходом угрожена је егзистенција не само радница, него и егзистенција њихове деце, у тренутку ванредног стања када је ограничено кретање и проналажење било каквог посла у Смедереву – наводи се, између осталог, у молби.

Осим упућивања молбе, отпуштени радници се, уз поштовање прописаних мера заштите окупљају, како би написали и поднели пријаве Инспекцији рада, у циљу заштите својих права.

Ј.В.

 

Comments are closed.