ИСТРАЖИВАЧКА СТАНИЦА ПЕТНИЦА: НАШИ ОНЛАЈН РЕСУРСИ НА РАСПОЛАГАЊУ СВИМА

Истраживачка станица Петница је објавила онлајн ресурсе за проучавање појединих научних области, како би целокупној јавности дала на располагање оно што користи са својим полазницима, а да би помогла унапређење квлаитет живота у изолацији у својим домовима свима који су за науку заинтересовани, саопштено је из ове образовне установе.

-Стручни тим Истраживачке станице Петница је одмах након проглашавања ванредног стања и почетка потребе да смањујући међусобне контакте будемо у својим домовима интензивирао онлине комуникацију са нашим полазницима. Ипак смо желели да и свима другима који имају интересовање за природне, друштвене, техничке науке, и уметност и дизајн, припремимо садржаје који ће помоћи да се научне области од интересовања за наше полазнике онлине приближе свим који то желе – каже Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница.

Објављени материјали су груписани у одређене целине према својој општости – наука уопште; астрономија и математика; биологија, хемија и медицина; друштвене науке; физика, програмирање, роботика и електроника; психологија; дизајн и уметност; и општа култура. У свакој целини су ресурси груписани по типу садржаја: видео лекције, предавања, и филмови; књиге, часопси, текстови и упутсва; курсеви; подкастови и сајтови.

-Ми у Истраживачкој станици Петница дубоко верујемо у самостално истраживање и учење и трудимо се да полазнике обучимо да се сами сналазе на свом научном/инжењерском путу. Позивамо све заинтересоване да, користећи препоручене линкове, крену у истразивачку авантуру. Наравно, не очекујемо да ће сви линкови заинтересовати свакога, али за оне који желе да истражују сами, надамо се да ће на листи пронаћи неки користан материјал – додаје Никола Божић.

Петнички онлине ресурси се налазе на wеб сајту: http://petnica.rs/petnicki-online-resursi/.

Истраживачка станица Петница је наша и европска елитна институција за рад са младим талентима који имају интересовање за природне, друштвене или техничке науке. Петница већ скоро 40 године успешно ради на образовању младих генерација које се интересују за природне, друштвене и техничке науке, и који желе да се усавршавају и праве прве кораке у науци. Петница се на мапи образовних институција за рад са талентима у Европи, данас налази врло високо, захваљујући реконструкцији, изградњи и опремању научном опремом од пре неколико година. Зато европске институције Истраживачку станицу Петница сврставају у водеће институције ове врсте у целој Европи.

ПЕТНИЧКИ ЗАШТИТИНИ ВИЗИРИ

Истраживачка станица Петница се на још један начин активно укључила у борбу са пандемијом COVID-19. Њени 3Д штампачи су одмах стављени у функцију израде делова за заштитне маске (визире) за медиснке раднике у нашој земљи. Први контингенти се већ дистрибуирају.

СДН

фото: ИС Петница

 

Comments are closed.