АНОНИМНИ СМЕДЕРЕВАЦ НАЈПРАЋЕНИЈА ОСОБА ИЗ СРБИЈЕ НА ТИК-ТОКУ

Актуелна ситуација, не само у нашој земљи, већ и у свету, „закључала“ је у домове милионе људи, који, осим што су забринути и преокупирани покушајима заштите од новог корона вируса, размишљају и како да очигледан вишак слободног времена искористе на најквалитетнији начин. Ако мислите да сте креативни, а уз то волите да правите селфије или да се снимате, онда вам пример нашег суграђанина који крије лице, можда може послужити као инспирација – да кренете ка неком новом циљу и постигнете неке позитвне ствари и у оваквим околностима.

ИМА ВИШЕ ОД 800.000 ПРАТИЛАЦА НА ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ ТИК-ТОК

Он је, једноставно речено, Millisecond. Тачније, тако се, у свету концептуалне уметности и друштвених мрежа, представља наш суграђанин, 22-огодишњи младић, родом из Смедерева, који већ неколико година борави у Америци. Са 15 година, док је похађао Школу за дизајн у Београду, његов филм „Не плаши се“ освојио је прво место у категорији филма на Палилулској олимпијади културе у Београду и био изабран као један од најбољих филмова у оквиру изложбе „Моје креативно ЈА“ коју су организовали Теленор и Космополитан магазин. То му је помогло да буде примећен и позван у средњу школу у Калифорнији у САД где је матурирао, а школовање је наставио на смеру филмске продукције на Санта Моника Колеџу.

Своје занимљиве радове почео је да објављује у августу прошле године, под именом Millisecond, те су они постали вирални на друштвеним мрежама, бројећи милионе прегледа и стотине хиљада пратилаца. Његов музички филм „Taste“ из прошле године изабран је као део официјелне селекције „Дам-а“, највећег филмског фестивала у Невади (САД), и као полуфинални филм на „Los Angeles Cine Fest“-у.

ОГЛЕДАЛО-МАСКА РЕФЛЕКТУЈЕ ПОЗИТИВНЕ СТВАРИ

Неминовно је привукао пажњу јавности, те су његови радови и интервјуи објављивани на уметничким и музичким блоговима, у интернет и штампаним публикацијама широм света, у неким домаћим медијима, али у „New York Times“-у.  Мистериозни младић каже да су му највеће инспирације Лејди Гага, Марина Абрамовић, али и бенд „Daft Punk“ и за наш портал открива због чега жели да остане анониман.

https://www.tiktok.com/@milli2nd/video/6800036459240787205

-Управо у инспирацији мегапопуларним светским двојцем „Daft Punk“ и стрит уметником Бенксом, лежи моја жеља да кријем своје право име и лик, односно да се појављујем испод маске у облику пирамиде од огледала. Основна намера ми је да испред идентитета у први план ставим своју концептуалну уметност коју кроз аудио и видео садржај презентујем на друштвеним мрежама – каже за „Смедеревске новине“ овај наш суграђанин који живи, студира и активно ствара у Лос Анђелесу и додаје:

-Одлучио сам да постанем огледало и рефлектујем позитивне ствари људи око себе. Оно што могу ја, дечко који никада није ишао у музичку школу, а бави се музиком, онда можеш и ти. Циљ ми је да инспиришем друге да живе за своју страст, да не падају под притисцима околине и да ништа није немогуће кад се свакодневном трудиш – поручује овај младић.

Управо та анонимност, комбинација мистике, с обзиром на то да на глави има пирамиду од стакла, и битова које прави од разних предмета, стекао је светску славу, о којој, каже, није могао ни да сања. Захваљујући томе што ради, а што привлачи пажњу на друштвеним мрежама, пре свега на Тик-Току, као саговорник се појавио у у листу Њујор тајмс.

-Тик-Ток мења мој живот. Сваки видео има шансу да буде виђен од стране милиона људи. Видео треба да буде „гледљив“, односно људи треба да га погледају до краја. Битно је да користите добре хештегове, тако ће Тик-Ток знати да је видео о певању и показаће га људима који воле да гледају певаче. Уколико већина тих људи погледа видео до краја или, још боље, одлгеда изнова, Тик-Ток пошаље тај видео још људи, још људи, и тако у круг – каже Millisecond за наш портал.

НИШТА НИЈЕ НЕМОГУЋЕ

Тренутно се, додаје, фокусира на пројекте који имају везе се продукцијом поп, трап и едм музике и причање прича.

-Некад ми је досадно па направим бит (беат) од оловки и других свакодневних предмета. И то сам одлучио да поставим на Тик-Ток и бум, моји скечеви су експлодирали, милиони прегелда, хиљаде пратилаца. Још нисам нисам свестан шта се десило. За добар снимак понекад ми је потребно два дана, док ако имам инспирације и погодим тренутак, то могу да завршим за пет минута. Одувек снимам, правим кратке видео радове. Мислим да није ништа немогуће, све што је око нас је остварљиво, ако се потрудимо, ако научимо како ствари које желимо да радимо фукнционишу. Зато покушавам да не лимитирам себе и своје идеје. Колико год идеја била недостижна или чудна на прву мисао, покушам да је релизујем. Резултати су показали своје – објашњава он.

У свом стварању, што се може видети прегледом постављених садржаја, између осталог користи и цепање папира, разбијање јаја, па и брисање стаклених површина… А његово стваралаштво, најављује, биће у прилици да виде и суграђани.

-Као најпраћенија особа на ТикТоку из Србије, мој посао не стаје, трудим се да стварам уметност свакодневно. Музеј у Смедереву очекује моју изложбу у јуну, па смишљам другачије концепте, радим дизајн звука, стварам нове звукове. Смишљам како укомбитновати те звуке са визуелним сликама у упаковати то у изложбу. Желим да моја изложба у чувеном Смедеревском музеју буде специјална и на висини осталих изложби чувених уметника који су излагали у Смедереву. Као што можда знате, ове године сам имао 4 самосталне аудио-визуелне изложбе у Београду, Новом Пазару, Врбасу и Крагујевцу. Тања Војтеховски је посетила изложбу у Београду и била под великим утиском. Рекла је да је излођба изузетно храбра и напредна. Из тог ралозга желим да спремим нешто специјално и за Смедерево – поручује Мили.

И У ЛОС АНЂЕЛЕСУ ЈЕ ГОТОВО СВЕ ЗАТВОРЕНО

Због целокупне ситуације, нисмо могли а да Милија не питамо, како је у време короне у Лос Анђелесуи да ли је он добро.

https://www.tiktok.com/@milli2nd/video/6803430358307147014

-Ситуација у Лос Анђелесу није толико драстична, у поређењу са другим деловима Америке. Тренутно има око 1500 болесних (ЛА има 18 милиона станивника) из разлога што је Лос Анђелес простран град (густина насељености је 2,910 особа по км²), већина људи живи у кућама, јако се слабо користи јавни презов. Њу Јорк, на другој страни, је тотална супротност, гушће је насељен (густина насељености је 10,194 особа по км²), већина људи живи у зградама, јавни превоз је главан начин транспорта и из тог разлога има више оболелих. Али то не значи да људи у Лос Анђелесу нису пажљиви, чак супротно. Скоро све је затворено — раде само супер маркети, ресторани који више доставу и радње које продају грађевинску робу. Ја и моји пријатељи се трудимо да будемо кући, да не излазимо напоље, иако смо добро. Помажем комшиници и комшији који су старији људи, ишао сам пар пута у куповину уместо њих. Забављам их са својим виралним видео радовима на ТикТоку – наводи Мили.

Ј.В.

фото: приватна архива Millisecond

 

Comments are closed.