СМЕДЕРЕВО: ДВА ЛИЦА ТЕСТИРАНА НА COVID 19, ЧЕКАЈУ СЕ РЕЗУЛТАТИ

Према последњим информацијама Штаба за ванредне ситуације, са територије Смедерева су у претходном периоду на корона вирус тестирана два лица и за њих се чакају резултати. Једно лице је, како је наведено, у кућном карантину, док је један пацијент на болничком лечењу, односно у изолацији у смедеревској болници. Такође, до сада је више лица стављено под стручни надзор, пре свега оних који су се вратили из иностранства, и њих прате стручне службе и надлежни органи. Грађани су, саопштено је, поштовали мере уведеног полицијског часа, тако да није било никаквих проблема и инцидената од 20 часова до 5 ујутру.

Из Штаба за ванредне ситуације апелују на све грађане да надлежним службама пријаве своје рођаке, пријатеље, комшије или познанике који су се у претходном периоду вратили из иностранства, а нису се пријавили или нису у самоизолацији, јер је то начин да се заштите и лица која су дошла, али и остало становништво на територији нашег града.

-Сви шалтери су затворени, осим шалтера Поште и ЕПС-а, у току дана ће бити нових информација о томе који је то шалтер ЕПС-а који ради. По препорукама Владе Републике Србије, када је реч о Градској управи, више нема пријема странака, сва комуникација ће се одвијати електронским путем. Људи који имају одређене потребе, а немају могућности да користе мејл, моћи ће питања да шаљу у писаној форми, а ми ћемо им слати одговоре. Захтеве могу да упуте на следећу адресу: Градска управа града Смедерева, улица Омладинска 1, 11300 Смедерево, ПАК 230116. Послови ће бити настављени са корисницима и другим заинтересованим лицима и електронским путем, а адреса је: salter@smederevo.org.rs. Такође и телефонским путем на број 064 844 94 04, као и путем система 48 и директно путем контакт форме са ове странице. Град Смедерево и наша градска управа ће у потпуности бити на услузи грађанима док трају ванредне околности – рекла је у обраћању медијима градоначелница Јасна Аврамовић.

Истакла је да се кол центру, који се налази Црвеном крсту, до сада јавило укупно 183 грађана, али да осим старијих којима је неопходна помоћ, зову и млађа лица којима су неопходне различите врста информација, и они се упућују на надлежне службе и органе од којих могу добити адекватан одговор.

Локална самоуправа ће у сарадњи са Црвеним крстом набавити по 100 хигијенских и 100 пакета са намирницама, који ће бити подељени најугроженијим грађанима. Такође, оброци народне кухиње се дистрибуирају по кућама.

Започета је дезинфекција хаустора и ходника по зградама, до сада је Градска стамбена агенција у свих 70 улаза које одржава урадила дезинфекцију, а препорука је да се у свим улазима у свим зградама у граду она обавља три пута дневно. Наведено је и да ће управници зграда изабрани из редова станара за помоћ и логистику, када је реч о дезинфекционим средствима, моћи да се обрате локалној самоуправи.

-Лекова, дезинфекционих средстава и рукавица у апотекама има довољно, несташица је маски, али се током сутрашњег дана очекује испорука маски за вишедневну употребу, које ће моћи да се перу, дезинфикују и  употребљавају. Током јучерашњег дана продато је 4.000 литара алкохола и око 10.000 рукавица, с тим што је њихова куповина ограничена на пола литра по купцу када је реч о алкохолу и на по 10 рукавица по купцу – навела је градоначелница.

Истакла је да ће бити збринути и старији суграђани у сеоским подручјима, те да је издата наредба председницима и секретарима свих сеоских месних заједница да направе и доставе списак свих старијих који немају млађа лица која могу да их опслуже, те ће и њима бити пружена неопходна помоћ и подршка.

-Епидемиолошка ситуација није алармантна, нема места паници. Посебно апелујем на све грађане Смедерева да пријаве надлежним институцијама сваког комшију, пријатеља или рођака за којег знају да је дошао из иностранства, а није се пријавио, и није у изолацији, јер ту нам сада прети највећа опасност, јер је и у Смедереву евидентиран већи број гастарбајтера. Оно што за сада знамо јесте сигурно да се вирус преноси са људи који су дошли из епидемијски захваћених подручја, још увек домицилна популација и становништво није прокужено вирусом и то је добро и трудимо се да што мање људи долази и буде експонирано са људима који су дошли. Апел је и свим људима који долазе из иностранства да се јаве Заводу за јавно здравље у Пожаревцу, санитарној инспекцији или МУП-у, јер су ризик и они који су дошли у град пре увођења ванредног стања. Најважније је да код њих подигнемо свест да, уводећи се под надзор, штите своје, а и здравље својих најближих и оних код којих су дошли. То нам је сада најважнији задатак – истакла је градоначелница.

Рад угоститељских објеката неће бити потпуно обустављен, због, како је навела градоначелница, чињенице да је реч о привредним субјектима који запошљавају одређен број људи, истакавши да је све урађено по препорукама Владе Србије и да се у том смислу не излази из оквира предвиђених мера. Дезинфекција улица још увек није неопходна, пошто у граду још нема потврђених случајева заражених особа, али када буде неопходно, и она ће бити уведена.

Из Штаба за ванредне ситуације подсећају да је покренут корона вирус инфо портал, на којем ће јавности бити представљене све информације о мерама и решењима које Градски штаб за ванредне ситуације и локална самоуправа спроводе.

Ј.В.