У СМЕДЕРЕВУ НЕМА ЗАРАЖЕНИХ, ЈОШ ЈЕДАН КОНТАКТ ЗА ПОМОЋ СТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА

Према последњим информацијама градског Штаба за ванредне ситуације, у Подунавском округу за сада нема потврђених случајева заражених корона вирусом, а код пет новотестираних лица налази су негативни, саопштено је на конференцији за медије. Одређен број лица налази се под стручним надзором и њихово стање се прати.

Јуче се за помоћ обратило 66 старијих суграђана, а данас у јутарњим сатима још њих 11. Осим већ објављених контаката, локална самоуправа је, у сарадњи са Црвеним крстом, обезбедила још једну линију за лица старија од 65 година којима је неопходна помоћ, а то је 062 80 30 874. Иначе, наложено је Црвеном крсту да у сарадњи са Центром за социјални рад, обиђе старија лица и свим угроженима достави пакете са намирницама. Уколико буде потребе, за овај посао биће ангажовани и волонтери.

-ЈКП „Зеленило и гробља“ задужено је за дезинфекцију рукохвата на зеленим пијацама, а на улазу у затворене млечне пијаце обезбеди сунђер или отирач за дезинфекцију обуће приликом уласка. Налог је дат да сви продавци на затвореној млечној пијаци морају да имају рукавице, маске и дезинфекциона средства којима ће после уласка једног броја муштерија, не више од четири, вршити дезинфекцију свих својих радних површина – рекла је у обраћању медијима градоначелница Јасна Аврамовић.

Поновила је да сви грађани са симптомима који указују на евентуалну сумњу у корона вирус све информације могу да добију у Заводу за јавно здравље у Пожаревцу на број телефона 012 222 568 до 15 часова, а до 22 часа могу се јавити и на 064 864 9028 и 064 808 4486

ХЕС смедеревског Дома здравља задужена је да уради упутство за што бољу заштиту и дезинфекцију грађана и објеката од корона вируса. Такође, Одељење за Урбанистичко-комуналне и имовинско правне послове дужно је да обавести све професионалне управнике зграда да појачају хигијену одржавања зграда и обавести их о самосталној набавци дезинфекционих средстава.

У Градској управи омогућен је рад од куће старијих од 65 година и хроничним болесницима. Иста препорука дата је и јавним предузећима и установама, а свако од њих дужно је да на свом сајту јавност обавести о евентаулним изменама радног времена и осталим променама у функционисању својих служби.

У Апотекарској установи Смедерева, наводи градоначелница, има довољно дезинфекционих средстава и рукавица, маски има, како је рекла један број, и не искључује могућност њихове несташице, јер људи их купују у већим количинама, и још једном је упутила апел грађанима да не купују и не праве залихе, јер ће апотеке сукцесивно набављати одређену количину дезинфекционих средстава, рукавица и маски, како би свима било омогућено да их купе.

Подсетила је да је већ на снази мера ограничења радног времена угоститељских објеката на територији града Смедерева и навела да ће надлежна инспекција контролисати њено спровођење.

Ј.В.