ОКРУЖНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ЗАТВОРИТИ СВЕ УГОСТИТЕЉСКЕ ОБЈЕКТЕ

Небојша Павловић, начелник Подунавског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације, упутио је препоруку граду Смедереву и општини Велика Плана, да на нивоу својих локалних самоуправа донесу одлуку о потпуној забрани рада свих угоститељских објеката, онако како је то већ учинила општина Смедеревска Паланка, саопштено је медијима.

-Смедеревска Паланка је у потпуности увела забрану рада угоститељских објеката, сала за издавање, као и забрану спортских приредби и осталих манифестација, дао сам препоруку, а у току дана добиће је и написмено, да то исто ураде и град Смедерево и општина Велика Плана, јер сматрам да само заједничким деловањем можемо пребродити ову ситуацију и сигурно нећемо дозволити да профит појединца буде изнад ове ситуације. Овим путем и апелујем на угоститеље, молим их да нам изађу у сусрет, пре свега због њих, њихове деце, због својих суграђана, а на тај начин неизмерно помажемо и држави. Локалне самоуправе сигурно ће се у наредном периоду, уколико буду ступиле такве одлуке на снагу, изаћи у сусрет угоститељима када пребродимо овај проблем, можда ће бити ослобођени комуналних накнада, можда неће одређени временски период плаћати баште, видећемо  колико је то могуће да на одређеном нивоу добију и одређене стимулансе, субвенције, дакле, све оно што у законским оквирима будемо могли да помогнемо угоститељима, изаћи ћемо им у сусрет – рекао је Павловић.

На штабу  је усвојен низ мера и препорука које ће локалне самоуправе у наредном периоду спроводити, које се односе у највећој мери на дезинфекцију јавних установа, предузећа, јавног превоза, а које су, како је навео, већим делом већ заживеле. Потврдио је да, за сада, на територији Подунасвког округа, нема потврђених случајева заражених корона вирусом.

-Прате се сва лица и постоји податак од свих лица која су се у протеклим данима вратила из иностранства, имају обавезу, и могу да их похвалим, да се уредно јављају Заводу за јавно здравље у Пожаревцу и овом приликом апелујем да тако и наставе, јер само таквим озбиљним и превентивним деловањем можемо помоћи нашим грађанима – рекао је Павловић.

Осим кол центара који већ функционишу у локалним самоуправама за помоћ старијим лицима, Павловић је најавио да ће и у Подунавском управном округу бити отворена линија на коју ће моћи да се јављају грађани којима је потребна помоћ и још једном апеловао на особе старије од 65 година да остану у кућама, нагласивши да има довољно волонтера и постоји већ устаљена процедура како ће им потрепштине бити дистрибуиране.

Ј.В.