ЦЗК ТРИБИНА: ОД ПРЕСТОНОГ ГРАДА ДО СВЕТСКЕ БАШТИНЕ

У сарадњи Регионалног завода за заштиту споменика културе и Центра за културу ће у уторак, 25. фебруара, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани бити одржана трибина „Смедеревска тврђава од престоног града до светске баштине“ на којој ће говорити Дејан Радовановић, археолог и в. д. директора Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Повод за организовање трибине су актуелна археолошка истраживања Смедеревске тврђаве у зони Варошке капије 1 и потреба да се сагледају вредности Смедеревске тврђаве, стање и перспективе нашег односа према њој.

Смедеревска тврђава представља најзначајнију одредницу града Смедерева у просторном, историјском, вредносном, симболичком и идентитетском погледу. Насупрот овим одредницама, време у коме живимо наметнуло је однос према културном наслеђу као претежно привредно – туристичко – маркетиншком потенцијалу. Како пронаћи прави пут и меру вредновања, односа, обнове и коришћења Смедеревске тврђаве нека су од питања о којима ће бити речи на трибини.

Водитељ програма ће бити Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, а улаз је слободан.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.