СВЕТОСАВСКА ПОВЕЉА ДРАЖЕНУ ДРАШКОВИЋУ

Овогодишњи добитник Светосавске повеље града Смедерева је инжењер, др Дражен Драшковић, пеофeсор Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Ово признање традиционално је уручено на Свечаној академији уприличеној поводом 31-их Светосавских свечаности. Добитници Светосавске награде за стваралаштво младих су Александра Радојковић, Шћепан Чукић и Александра Цветковић, бивши ученици Гимназије, сада студенти Београдског универзитета.
Дражен Драшковић је рођен 1985. године у Смедереву, где је завршио основну школу и Гимназију. Током школовања освајао је бројне награде на регионалним и републичким такмичењима из математике, физике и информатике. Био је полазник школе математике „Архимедес“ и Истраживачке станице Петница. Након завршених основних студија на Електротехничком факултету у Београду наставио је магистарске студије, а затим се запослио на факултету као сарадник у настави. Докторске студије завршио је 2018. године са просечном оценом 10. Више година нагажован је као менаџер и инжењер на неколико великих светских информатичких пројеката, а бави се областима вештачке интелигенције. Велики је добротвор своје бивше школе, Гимназије, којој је пре две године поклонио 30 ЛЦД монитора за рачунарске лабораторије.
-Одлучио сам се да останем на факултету, да се бавим просветом, управо због љубави према знају, према култури, према свему ономе што нас је Свети Сава учио кроз све ове векове у којима смо и ми учили о њему. И ја сам такође био учесник неких оваквих школских приредби и драго ми је да се ова традиција у Смедереву и даље негује. Надам се да ће међу овим младим људима, који су сада у сали,неки својим успесима, вредноћом, резултатима и знајем, као што су ово троје колега, заслужити да добију овакве награде – рекао је Драшковић, обраћајући се присутнима у име свих награђених.
На живот и рад Светог Саве подсетио је у својој беседи Александар Милановић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Пригодан садржај припремили су ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“, црквени хор „Слога“ и Ансамбл министарства одбране Станислав Бинички.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.