ЦЗК: СМОТРА СЛАВСКИ КОЛАЧ

У галерији Центра за културу је у оквиру 31. Смедеревских светосавских свечаности одржана смотра Славски колач.

-Изложени славски колачи као дела племенитог умећа својом лепотом указали су на везу између стваралачке снаге,  чувања православне и народне традиције, духа љубави, слоге и саборности и надахнутог односа према културној и духовној баштини српског народа у коме крсна слава има своје посебно место као трајна особеност. На смотри која је била такмичрског карактера изложено је 166 славских колача, а учествовале су вредне даме из 31 удружења жена са територије града Смедерева, како градских, тако и сеоских – навели су организатори.

На смотри су додељене и Награда за најлепше украшен славски колач, Награда за традиционални славски колач и награда за светосавски славски колач. Комисију која је одлучивала о добитницима награда чинили су Снежана Цветковић, музејски саветник, историчар уметности, Мирјана Радовановић, библиотекар саветник и историчар уметности и Иван Весић, свештеник.

Награду за прво место у категорији Најлепше украшени славски колач освојила је Елида Савић– Удружење жена „Царина“ Смедерево, награда за друго место у истој категорији добила је Ивана Стаменковић– Удружење жена „Лештар“, а комисија је одлучила да треће место заузме Биљана Минић- Удружење жена „Село весело“ Водањ.

Прво место у категорији Традиционални славски колач заузела је Драгица Симић из Смедерева, друго место Славица Јосифовић из Смедерева, а треће Мирјана Радивојевић (Удружење жена „Поморавски вез“ из Осипаонице).

За Светосвски славски колач прво место припало је Гордани Павловић (Удружење жена „Невен“, Мало Орашје), друго место је освојила Основна школа „Бранислав Нушић“ из Смедерева, а треће Војка Павловић (Удружење жена „Златно брдо“ Смедерево).

Награђенима су додељени пехар и диплома, а награде су добитницама уручивале Јасмина Војиновић, чланица Градског већа задужена за ресор руралног развоја, инфраструктуре и месних заједница, Марина Тирнанић, чланица Градског већа задужена за ресор културе и Јована Лукић, чланица Градског већа задужена за ресор пољопривреде.

СДН

фото: Фејсбук страница Центра за културу Смедерево

 

Comments are closed.