ПОЧИЊУ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Смедеревске Светосавске свечаности и ове године обухватиће бројне садржаје које су за суграђане припремиле установе културе. Програми почињу у понедељак, 20. јануара, у Народној библиотеци, која је овим поводом на сваком одељењу и у свим својим библиотечким огранцима припремила изложбе књига које за тематику имају живот и дело Светог Саве. У уторак, 21. јануара, гост библиотеке биће писац за децу Градимир Стојковић и том приликом ће бити организован сусрет са смедеревским ђацима, који ће дан касније, на истом месту имати прилику да упознају и књижевницу Александру Михајловић.

У уторак, 21. јануара, у Историјском архиву биће отворена изложба „Задужбине Немањића“, а основци из Водња, Михајловца, Сарарораца и Лугавчине у истом простору ће учествовати у радионици „Архиви, чувари баштине“.

У среду, 22. јануара, у подне, у галерији Центра за културу биће организована смотра „Славски колач“, док ће истог дана у 19 часова овде бити отворена изложба „Портрет на икони“ коју је приредила Биљана Јовановић, а на којој ће бити приказани радови више од 20 аутора. Истог дана у смедеревском музеју у 18 часова биће отворена фото-документарна изложба „језик је хранитељ народа“, из колекције Музеја Вука и Доситеја Народног музеја у Београду.

У четвртак, 23. јануара од 12 часова у великој сали Центра за културу биће приређен едукативно-музички програм „Музикоплов“ , намењен деци узраста од 6 до 10 година. Истог дана у Народној библиотеци биће организована додела награда учесницима седмог светосавског литерарног конкурса, а у концертној сали Центра за културу, од 19 часова, на програму је трибина „Слобода у хришћанском искуству“.

У петак, 24. јануара, у смедеревском Центру за културу од 19 часова, биће одржана Светосавска академија, када ће бити уручене Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.

У суботу, 25. јануара, у Центру за културу у 19 часова биће изведена позоришна представа „Светли светосавље српству кроз векове“ омладинског позоришта Техничке школе.

У храму „Светог Ђорђа“ у понедељак ће бити одржана Светосавска литургија и примопредаја славског колача.

СДН

 

Comments are closed.