УКУПНО ШЕСНАЕСТ БУНАРА, КАПАЦИТЕТ 130 ЛИТАРА У СЕКУНДИ

Када је, коначно, на самом крају 2017-те године ситуација са водоснабдевањем стабилизована, а рестрикције коначно прекинуте, ЈКП “Водовод” у Смедеревској Паланци наставио је рад на санацији постојеће мреже, али и изградњи нових недостајућих капацитета. Јер, требало је такво стање одржати.

-У 2018-ој години одрађена је ревитализација осам бунара, у октобру су избушена два нова бунара на потесу Рудине која дају укупно 18 литара у секунди. 2019-те године избушили смо три нова бунара и добили додатна 33 литра у секунди, тако Смедеревска Паланка сада има укупно 130 литара у секунди. На данашњи дан, из Водовода, иде 101 литар воде у секунди ка нашим корисницима – каже вршилац дужности директора Срђан Борић.
Истиче да ни ове године током летњих месеци није било обуставе водоснабдевања.
-У летњем периоду, а ово је лето било изузетно топло по свим мерењима у Европи и свету, ми смо највећу потрошњу имали 126 литара у секунди. То значи да ми имамо довољно воде на нашим извориштима, да само са њих можемо снабдевамо кориснике у нашој општини – истиче Борић.
И ове године урађено је много тога. У Смедеревској Паланци рађени су путеви, раде се улице, урађен је асфалт, свуда где су били грађевински радови ЈКП “Водовод” је мењао своју стару мрежу и постављао нове прикључке. Улаже се у модернизацију и унутар система.

-Што се техничког система тиче, он је био доста запостављен. На пример, у Хирдропресу у Златиборској улици или на постројењу Р1 радник је морао да аутом одлази, да укључује или искључује пумпе. Сада се то све ради даљински, све је повезано камерама. То смо урадили и на изворишту Булине воде, тако временске прилике, као када је киша или снег, па не можете тамо ни да приђете, ни да се пробијете до бунара, неутичу на процесс рада. Даљинском командом укључујете и искључујете све. Морам да напоменем да је ЈКП “Водовод” имао даљинску контролу, електро, наравно на другачији начин, још 1986. године, видите колико је година прошло и после колико година се наше предузеће поново осавремењује – наводи Борић.
Уз то, свуда је уведен видео надзор, сва постројења су обезбеђена, воид се рачуна о очувању имовине, чиме се, такође, праве одређене уштеде.
Уз помоћ Владе Републике Србије и београдског водовода добили су на коришћење и специјално возило за чишћење канализационих линија, које олакшава санирање проблема на проблематичним локацијама и отклањање кварова и застоја чини лакшим и ефикаснијим.
На Хидропресу су, додаје, такође изведени обимни радови.
-Тамо је постављена нова пумпа, урађен је фреквентни регулатор, фреквентни регулатори су урађени у одређеним бунарима. Ове године урадили смо 3 нова бунара што је дало додатна 33 литра воде у секунди – каже Борић.
Тренутно ЈКП “Водовод” има 16 бунара који су спремни, али је од тог броја само њих 7 у функцији и они задовољавају актуелну потребу за потражњом воде у целој Смедеревској Паланци.
-Направили смо довољне капацитете да можемо да у наредном периоду кренемо са мрежом према осталим насељеним местима, што јесте план Владе Србије и председника Александра Вучића, да сва места у Србији добију воду и канализацију. Основ за то сада имамо – истиче Борић.
У претходном период уложено је у три потисне пумпе, фреквентне регулаторе, даљинско очитавање, пет нових бунара који су опремљени, набављено шест бунарских пумпи, све је то коштало око 32 милиона динара.
-Помоћ државе нам је ту значајна, јер је буџет општине годинама био у блокади и уз помоћ ове власти која озбиљно ради, одблокиран је, тако да и општина сада може да помогне јавним предузећима – закључује Борић.
Ситуација је знатно боља И када је реч о потраживању овог јавног предузећа, а корисници су прихватили чињеницу да треба да плаћају ову услугу.
– Кад сам дошао затекао сам 232 милиона динара потраживања од физичких лица и привреде, скоро 50 одсто грађана деценијама није плаћало воду. Од тада је потписано преко 1.000 репрограма и готово све кориснике смо увели у систем наплате, остало је још око 200-300 дужника које смо морали да утужимо или их очекује утужење – наводи Борић и додаје да ће ову, 2019-ту годину, први пут после дуго времена, “Водовод” испратити са позитивним пословањем.
И поред свега, велики посао тек предстоји у Смедеревској Паланци, где су, осим ошпштинског језгра, још само два насељена места прикључена на систем водоснабдевања, док остали још увек чекају на пијаћу воду из општинског Водовода.

Ј.В.
*Пројекат “Водоснабдевање – проблеми и решења” суфинасиран је из буџета општине Смедеревска Паланка, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.