ГРАЂАНИ ЗАДОВОЉНИ, “ВОДОВОД” ИМА НОВЕ ПЛАНОВЕ

Житељи Смедеревске Паланке једногласни су у оцени да је ситуација са водоснабдевањем одлична и да ни у каквом смислу не може да се пореди са оном од пре само две године, када су живели са свакодневним реструкцијама. Колико је ово био важан посао показује и чињеница да се на двогоишњицу од окончања рестрикција воде огласио и председник општине Никола Вучен:

Председник општине и директор ЈКП „Водовод“, фото: сајт општине Смедеревска Паланка

-Од децембра, 2017. године, у Смедеревској Паланци потпуно су укинуте рестрикције у водоснабдевању. Више од две деценије, грађани наше општине, у појединим деловима града, живели су потпуно без воде. Великим залагањем, и уз помоћ Владе Србије, обезбедили смо средства за побољшање водоснабдевања и укидање најпре дневних, а касније и ноћних рестрикција. У протекле две године, копањем нових и ревитализацијом старих бунара, повећали смо доток воде са наших изворишта. Ову годину завршавамо са рекордних 130 литара воде у секунди, што апсолутно задовољава потребе града. За наредну годину планирамо копање нових бунара. Циљ нам је да до краја 2020. године обезбедимо 200 литара воде у секунди са наших изворишта, што ће нам омогућити коначно ширење мреже према селима. Овом приликом, захваљујем радницима ЈКП „Водовод“, на челу са директором, који су успели да превазиђу велике потешкоће и проблеме, радили под веома отежаним условима, како би грађанима обезбедили уредно водоснабдевање – рекао је председник општине Никола Вучен, а објављено на страници локалне самоуправе.
-Сада је супер, мада ја не живим у Паланци, него у Азањи…  неће скоро да дође водоводна мрежа до нас, али ако би дошла, много би нам значило, овако морам да имам и септичку јаму, све приватно – каже један од житеља.
-Водоснабдевање је супер већ дужи период, иако је само две године, мени се чини као да је много дужи период, нема несташица и наравно да је много боље него раније, а утиче и на бољи квалитет живота – наводи други Паланчанин.
-Сад је злато божје како је било. Ја сам 2002. године увео воду, била је пропаст, а сада… Дивим се, сада сам задовољан, једини напредак би сада могао да буде да прошире мрежу на целу територију – предлаже један од грађана.

-Било је воде и током лета, за разлику од пређашњих година ове је било. Воде има, сад само треба да се овима који немају канализацију, да се њима то оддари, јер она је можда и важнија од воде – закључује један од житељ Смедеревске Паланке.
Са тим се слажу и надлежни у Водоводу, зато се надају помоћи државе. На недавном састанку који су представници Подунавског округа имали са представницима министарства за заштиту животне средине, представљен им је генерални пројекат сакупљања и прераде отпадних вода који Смедеревска Паланка има. У “Водоводу” се надају да би са њим могли да уђу у “ужи избор” и добију средства неопходна за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. Према том плану овом фабриком би били обухваћени градска средина, затим места Грчац, Глибовац, Мала Плана, Придворице и Водице, док је потребно направити још 13 мини-постројења за свако преостало насељено место у овој општини.
То је посебно важно ако се има у виду чињеница да канализациону мрежу има само градско језгро, а да има још 17 насеља која су без ње. Незнатно боља ситуација је када се говори о водоводној линији коју имају језгро општине и села Грчац и Мала Плана, а остало је још 15 села која треба да добију пијаћу воду.
Према проценама, укупно је потребно изградити још око 100 километара мреже, како би свих 46.000 житеља могло да уђе у систем “Водовода”. Средства за то процењена су на више од 30 милиона евра.

Ј.В.

*Пројекат “Водоснабдевање – проблеми и решења” суфинасиран је из буџета општине Смедеревска Паланка, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.