ВОДОСНАБДЕВАЊЕ: КЉУЧНИ ПОВЕЋАЊЕ КАПАЦИТЕТА И СМАЊЕЊЕ ГУБИТАКА

Проблем водоснабдевања у општини Смедеревска Паланка мучио је деценијама житеље, а пред локалну самоуправу постављен је озбиљан изазов – да се коначно укину рестрикције, које су у летњем периоду понекад биле и по 12 сати дневно. Срђан Борић, вршилац дужности директора ЈКП “Водовод” каже да је до овако тешке ситуације довела погрешна стратегија, која датира још из прошлог века.
-Проблем датира одавно, а то је погрешна стратегија. Није се ишло на то да се вода добија са наших локалних изворишта, на којима је вода изузетно квалитетна – код више од 50 одсто наших бунара готово никаква прерада воде није потребна, односно, може директно у мрежу да иде, него смо добијали воду са заједничког изворишта са Великом Планом. Том погрешном стратегијом су занемарена наша изворишта. Да није требало тако да буде показују и подаци – раније смо имали 51 литар воде у секунди, а сада 130 литара у секунди са неших изворишта. Биле су приче она не могу да дају висе од 70 до 80 литара воде у секунди, али, ево, показало се, да је то било тотално нетачно – каже Борић.
Ситуација је, у време када је преузео “Водовод” у најмању руку била незавидна.
-Водовод је имао дуг од 460 милиона динара ЕДБ-у, јер струја није плаћана од 2008-ме године, а са каматама, он је прешао и пола милијарде динара – сведочи Борић.
Ништа боље није било ни у техничком смислу.
-Дошло је до отказивања главних потисних пумпи, тако да смо одмах кренули у набавку, лета 2017-те године. У међувремену смо успели и да смањимо губитке, који су били огромни и у фабрици воде, и на постројењима. Затекао сам 42 видљива пуцања на мрежи, а можете да замислите колико их је било у шахтама и на другим местима. Смањили смо те губитке, и већ у октобру смо имали само ноћне рестрикције воде. Коначно нам је 23.децембра 2017-те дошла главна потисна пумпа, тако да смо имали могућност и капацитете да воду коју имамо пошаљемо према корисницима, па су коначно реструкције воде прекинуте – објашњава директор “Водовода”.

Каже да је невроватна ствар да Водовод, на пример, није имао ни машину за одгушивање, нити за електрфузионо варење. До краја те 2017-те године успели су, каже, да купе одређене машине и апарате, који су помогли да ефикасније раде.
-Такође, у том периоду смо очистили цевовод у дужини од 3,5 километара од наших бунара до фабрике воде, чиме смо добили додатних 25 литара у секунди. Тај цевовод није чишћен 50 година и можете да замислите колико би било мање трошкова и мање рестрикција да се неко сетио да га раније очисти. Са 51-ог литра добили смо плус 25, што је у размери бушења три нова бунара – наводи Борић.
Иако немају велике техничке капацитете, успели су да изведу радове и на проширењу мреже.
-Имамо само једну грађевинску машину и један трактор, али је велики рад био уложен од стране радника техничке службе и оних у фабрици воде. Све што сада радимо, радимо најмодерније, са полиетиленом, електрофузионим варењем, тако да немамо металне спојеве све до водомера. Одрадили смо од 2017-те 3,5 километара водоводне и 1,2 километра канализационе мреже.
Сусрели су се и са објективним проблемом – да на папиру имају урађене цевоводе, а да у реалном животу они, једноставно, не постоје.

-У 2011-ој рађена су два потисна цевовода. Први је био Глибовац-Кусадак, дужине 18,6 километара, његову изградњу платиле су општина и Влада Републике Србије, али он није завршен. Постоје три бустер станице и пумпе које и дан данас стоје, уписане да су дате на коришћење, али тај цевовод никад није испитан. Други цевовод је на линији Азања – Селевац – Бачинац, дужине 23,2 километра. Он је цео невидљив, односно, није ни одрађен и не постоји. Оба ова цевовода су 2012-те, у новембру, на седници Скупштине општине, одлуком дата на коришћење ЈКП “Водоводу”, та скупштинска одлука је изашло у Службеном гласнику, а они не постоје. И то је сад питање за јавног тужиоца да види шта се ту дешава – објашњава Борић.
И док ће се појединим сегментима пословања бавити надлежни органи, у “Водоводу” су се трудили да одрже динамику улагања и јачања капацитета, како би фабрика воде била спремна да пијаћом водом снабдева целу територију Смедеревске Паланке. И у 2018-ој изведени су бројни радови, ове године се наставило са обнављањем постојеће мреже, а за наредну годну припремају се за још озбиљније захвате – проширење водоводне и канализационе мреже до свих насељених места.

Ј. В.

фото: СД новине

*Пројекат “Водоснабдевање – проблеми и решења” суфинасиран је из буџета општине Смедеревска Паланка, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.