ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ: НИСМО ЗАДОВОЉНИ, ТРУДИМО СЕ ДА УСЛУГУ УНАПРЕДИМО

Услуга изношења смећа, која је 2011-те године поверена приватној компанији „Porr Werner & Weber“ није на задовољавајућем нивоу, потврђује за наш портал и председник општине Велика Плана Игор Матковић. Каже, међутим, да се уз сталне напоре, она ипак унапређује и нада се, да ће, пре свега у интересу грађана, она бити још боља. Истиче да је реч о наслеђеном проблему, те да је уговор начињен веше „по мери“ компаније него „по мери“ потреба општине и грађана, али да је ангажовање локалне самоуправе усмерено да се бар одредбе које прописује поштују у пуном обиму.
-Уговор је потписан 2011-те године, у време пре него је што је Српска напредна странка дошла у позицију да руководи општином Велика Плана. Реч је о уговору који смо ми наследили, који није повољан по грађане општине, са много мањкавости. Такође, наследили смо стање које није испуњавано ни по том уговору, чак смо имали и ревизију 2016-те године, где је ревизорска кућа утврдила који се његови делови не испуњавају – наводи Матковић.
Један од проблема је то што, иако предвиђе, угвором није изграђена трансфер станица. Такође, нису ни сви грађани добили посуде за изношење смећа, иако су морали да их добију како би услуга изношења смећа уопште могла да буде наплаћивана.
-У уговору пише да су морали сви грађани да добију канте да, би PWW могао да створи обавезу плаћања смећа. Многи људи су били утужени за изношење смећа, а није им било омогућена услуга како је то предвиђао уговор. Људи, не знајући да имају законски рок од пет дана времена који им даје могућност да одговре на тужбе поднете од стране вршиоца услуге, морали су да плаћају и камате које нису баш мале, за услуге које су извршаване и које нису извршаване – објашњава Матковић и наводи да је то био један од највећих проблема и извора незадовољстава код грађана, осим очигледно стања на терену, које је у последњем периоду поправљено.
Тврди да није заговорник неплаћања ове услуге и да се залаже да сви грађани измирују своје обавезе, али жели да услуга буде на нивоу, ако не бољем , јер је то немогуће мењати, онда бар оном који је прописан уговором.
-Ми морамо да будемо свесни тога да сви грађани морају да плате услугу изношења смећа, али са друге стране морамо да се боримо да та услуга буде на нивоу какав треба да буде и по уговору какав јесте потписан. Ми не можемо да га мењамо јер је потписан на 25 година, ако не буде неких већих проблема и неких промена на лошије, ако се деси да вршилац не испуњава уговорне одредбе, односно, не исправи све оно што смо се договорили, општина може да проба и да раскине уговор, после свих разговора и апела да се та услуга унапрди и да грађани буду задовољнији – каже председник општине Велика Плана.
Каже да је доста грађана било незадовољно, да је велики број њих био утужен, неки са разлогом, али како тврди, већина од њих без разлога, али је компанија PWW искористила своју могућност и по закону су наплатили своја потраживања од грађана. Другачија је, наводи, ситуација у две месне заједнице, последње у општини у којима је ова услуга увдена.
-Пружање ове комуналне делатности је и на територијама две месне заједнице на којима није вршена, у Лозовику и Ракинцу. У Лозовику, баш из разлога јер сам ја тамо био председник месне заједнице и тражио сам да се уговорне обавезе вршења услуге ураде по закону и уговору који је потписан када је реч о кантама и на начин да сваки грађанин мора да се обиђе. Тако није рађено раније, односно ширење те комуналне делатности рађено је на начин где су они добијали спискове грађана не знам на који начи и људе тако задуживали – каже Матковић и додаје:
У ове две месне заједнице смо урадили анкету, свако је знао када почиње вршење те услуге и ту имамо стање како јесте – човек је добио канту, зна да мора да плаћа изношење смећа и сада, ако не буде плаћао, онда могу да га туже. Имали смо проблеме раније са местима где нису канте ни постављене, где су постављени контејнери, где су људи утуживани и плаћали, кад су обрачунате камате и укључени извршитељи, много више него што су износили рачуни.
Свим суграђанима који су им се јавили локална самоуправа изашла је у сусрет.
-Покушали смо као локална самоуправа да правним саветима наше грађане научимо, оне који су дошли, како да се понашају и на који начин да се одбране од таквог начина наплате потраживања, којим је на неки начин привилегован ПWW. Надам се да има доста људи којима смо помогли, кажем било је и много људи који се нису јавили, који нису знали за рок од пет дана за писање жалбе, и платили су тај новац који можда није требало – наводи Матковић.
И у самом граду се, каже председник општине, ситуација у последње време поправља. PWW је у градску средину почео да убацују контејнере за разврставање отпада, где се посебно одвајају стакло, папир, други материјали. Зато се не прибегава крајњој мери, раскиду уговора, јер би, сматра, то био изузетно захтеван посао.
-Тежак посао би био раскид уговора, јер седиште фирме PWW је у Бечу, на неком међудржавном нивоу je уговор склопљен. Морала би општина добро да се припреми, са добрим тимом адвоката, како би се раскинуо тај уговор. Са друге стране, трудили смо се да унапредимо поштовање уговора онаквог какав јесте и у том смислу крећемо се у бољем правцу – наводи Матковић.
Председник општине каже да, реално гледајући, како PWW послове обавља у другим локалним самоуправама, у Великој Плани њим могу и да буду задовољни.
-Ми можемо да будемо задовољни, са њиховим руководством које је овде на локалу, имамо заиста добре односе, па интервенишемо, зовемо кад видимо да постоји неки проблем, и људи који раде овде хоће изађу у сусрет, да почисте и среде. Али, то само на интервенцију, тако да ћемо видети након следећег састанка шта је то отклоњено по налогу ревизије и по захтеву наших грађана и како ћемо даље да наставимо сарадњу – закључује Матковић.
И док се ситуација са посудама за домаћинства и контејнерима поправља, PWW до сада није обављао услуги одношења кабастог смећа, што доводи до стварања нових – еколошких проблема на територији Велике Плане.

Ј.В.

*Пројекат „Одлагање смећа-од проблема до решења“ суфинансиран је из буџета општине Велика Плана, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.