ЛОША УСЛУГА – ДОБРА ПОДЛОГА ЗА НИЦАЊЕ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

Иако се услуга изношења смећа поверена компанији „Porr Werner &Weber“ у Великој Плани у последње време поправља, решавање два проблема, који проистиче из непоштовања уговора потписаног са општином 2011-те године, још није ни започело. Пре свега, овде још није изграђена трансфер станица, иако је ти уговор предвидео.

-Ситуација се када је реч о посудама и односу према грађанима мења, у насељеним местима као што су Лозовик, или овде у градској средини где су постављени нови контејенри, боља, али ми и даље као локална самоуправа сматрамо да је то недовољно и да то треба још боље радити. Међутим, овде је још увек само претоварна, али не и трансфер станица, чекамо још на њену изградњу. Покушаћемо да на следећем састанку са њима видимо где смо и шта смо и да ту услугу уанпредимо. То што нема трансфер станице и селекције отпада нам ускраћује одређене приходе. У уговору пише да 5 одсто од прихода треба да се враћа у наш буџет, мислим да су ове године нешто и уплатили, они одвозе смеће одавде у Јагодину па тамо на трансфер станици смеће одвајају, али остаје нерешено питање изношење кабастог смећа – наводи председник општине Игор Матковић.

А тај проблем, за собом вуче други, много озбиљнији, који опет, плаћају грађани, преко буџета локалне самоуправе.  Наиме, због тога што није дефинисан начин на који ће ова приватна компанија да износи и одлаже кабасти отпад, у и око Велике Плане, стварају се дивље депоније, пуне грађевинског и пољопривредног отпада. Локална самоуправа се труди да не дозволи стварање „еколошких“ бомби, за шта издаваја значајна средства, али грађани се тешко одричу старих навика и настављају да се ђубрета „ослобађају“ и на оним локацијама које за то нису предвиђене.

-Важећим уговором се предвиђа да то буде дефинисано новим уговором, али је то поново неки нови намет на локалну самоуправу, а с друге стране вршилац услуге није урадио ни оно што је требало, па имамо проблем са дивљим депонијама који треба да решимо. То је грађевински отпад и отпад од пољопривредне произвдоње који не односи вршилац услуге. Али проблем је и то што нама долазе и људи из других локалних самоуправа, знају где су те дивље депоније, па и они избацују своје ђубре. Имамо проблем да то санирамо и регулишемо и доста новца трошимо на то – објашњава председник општине.

На пример, каже, последња је очишћена дивља депонију у Лозовику, на шта је потрошено 400.000 динара, „само за једну депонију тог кабастог отпада“.

-Трошкови нису мали, није то само једна депонија, то је више депонија, на неколико места – Лозовик, Старо село, где износе готово сви тај грађевински отпад, овде у Плани и стару депонију која је рекултивисана и затворена  људи нставили да користе – каже Матковић.

Каже да се локална самоуправа максимално труди да реши овај проблем и санира ургентне тачке како се не би претвориле у „еколошке бомбе“ на територији Велике Плане.

-Без помоћи државе нећемо моћи да све те депоније затворимо, средства су огромна, постоје правила како се све депоније односе и затварају. Конкурисали смо са пројектима код неколико министарстава и очекујемо да наредне године добијемо средства да то завршимо и решимо пробелм – наводи Матковић.

Каже и да се нада да ће успети и са Порр Wернер & Wебером да превазиђу све проблеме и да ће они коначно почети да испуњавају своје обавезе, као и да ће успети са њима да се договоре о начину изноишења кабастог отпада. Како сазанајемо, компанија жели да локална самоуправа заједно са њом сноси трошкове постављања великих контејенра за убацивање кабастог отпада, али то ће бити предмет разговора на неком од наредних састанака. До тада, и грађани и локална самоуправа морају заједничким снагама да се боре за побољшање ове услуге.

-Тако је написано, тако је неко сео 2011-те године, тако је хтео, тако се договрио, није мислио на грађане, мислим да је више мислио на фирму која је дошла да врши услугу, него на грађане наше општине. Усвајање те одлуке је прошло, јесте било давно, али кроз разне трзавице, разне су ту приче помињане, и велики новац је помињан, ја нисам у то време био у лоаклној самоуправи, не знам како је било, али уговор је направљен какав јесте, скупштина га је тада усвојила, нама је остао пробелм да га сад решавамо – наводи председник Матковић.

У међувремену, каже, покушаће да на старој депонији, која је затворена, а на коју грађани још увек односе смеће, подигну ограду, да тај простор, уколико је могуће, ставе под надзор, да издвоје новац да можда тамо запосле човека који ће тај простор чувати, јер је то земљиште рекултивисано и не би требало више да служи овој сврси. Такође, нада се да ће се потрудити да одреде једну депонију која ће бити званична, на коју ће људи моћи да избацују смеће, и да ће покушати да се „некако изборе“ да све друге затворе.

Не треба напоменути, а то су констатовали и житељи Велике Плане са којима смо разговарали, да осим објективног пробелам који имају са ПWW-ом због неквалитетне услуге коју плаћају, пробелм представљају и несавесни међу њима, који неодговорним понашањем према животној средини у којој живе, чине стање још тежим. Тако се, кажу, поред ђубрета који се гомила око контејенра који су препуни, смеће баца „где се стигне“, што ствара још ружнију слику о њиховој општини.

Ј.В.

фото: СД новине

*Пројекат „Одлагање смећа-од проблема до решења“ суфинансиран је из буџета општине Велика Плана, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.