УКЛАЊАЊЕ ПРУГЕ – ИЗАЗОВ ЗА ОЧУВАЊЕ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА У ЗОНИ СТАРЕ ЖЕЛЕЗАРЕ

Уклањање пруге из центра града значиће остварење дугогодишњег циља локалне самоуправе и грађана Смедерева, али не сме се заборавити чињеница да један део привредних субјеката послује на самом крају поменутог колосека, у индустријској зони Старе железаре, која је на овој локцији дуже од идеје измештања железничког саобраћаја.

Према Генералном урбанистичком плану града, усвојеном половином 2012-те године, овај део града требало би да се трансформише и претвори и туристичко-рекеративни комплекс.

-Комплекс Старе железаре, на површини од око 21 ha, који је у процесу приватизације Сартида, као део тада приватизоване Слободне зоне Сартида, добио новог власника – и данас чини компактну просторну целину, без интегралне привредне делатности, али са појединачним погонима различитих субјеката који обављају делатност користећи некада изграђене објекте и логистичку инфраструктуру унутар комплекса (железница, претоварни капацитети и др.); даље активирање и развој постојећих погона унутар ове целине у привредној функцији неприхватљив је са становишта локацијских и логистичких карактеристика комплекса (интегрисаност у урбано ткиво, немогућност одвијања тешког теретног и железничког саобраћаја, неопходног за функционисање комплекса и др.), те је реална претпоставка његове постепене трансформације у будућности у правцу развоја функција културе, туризма, услуга – наведено је у ГУП-у.

Упркос томе, пре само шест година, овде је никло складиште течног нафтног гаса компаније „Петрол ЛПГ“, првобитно изграђено без валидне грађевинске дозволе, али накнадно легализовано, о чему је наш портал раније писао. Ту су још три предузећа, чије пословање је на овом месту започело много пре доношења Генералног урбанистичког плана, који није „разрадио“ постепену трансформацију поменуту на крају претходног цитата. Најављено уклањање пруге, реалан је проблем у пословању, за предузећа која упошљавају око 200 радника.

Драган Крстић, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско правне послове у Градској управи, истиче и да су сви привредни субјекти који послују у индустријској зони Старе железаре упознати са планом извођења овог подухвата.

-Није циљ да ми уклонимо пругу и да уништимо неке привреднике. У Старој железари послује више фирми, имате Утву, имате Феранекс, Интермеханику… Ми све ово радимо да би појачали привредни развој града Смедерева и републике, значи то је од општег интереса, а не да им отежамо пословање. Колосеци ће бити подигнути, али ће се наћи алтернативна решења за сва та предузећа која фигурирају у потесу Старе железаре. И предузећа су са тим упозната. Све дозволе које су издате, имају клаузулу да до привођења намени могу да користе пругу, они су се са тим сложили, то су прихватили. Само је циљ да нађемо решења, како не бисмо привреднике у нашем граду оштетили, јер нам је циљ да подигнемо привредну активност – наводи Крстић.

Директор „Утве“ Милован Лекић, међутим, каже, да из локалне самоуправе до сада није инициран конкретан разговор на ову тему, упркос томе што прича о уклањању пруге фигурира већ дужи низ година.

-Шта је прави разлог за уклањање пруге, ми никад нисмо видели, сем да смета за излазак људи на шеталиште, што је за нас, гледајући из неког привредног дела, апсурдно. Ако се гледа тај модел, онда на Калемегдан не би нико озишао, тамо се прелазе две пруге, три саобраћајне траке, а хиљаде људи га посети у току дана. Ако је неки већи интерес града, републике, онда је то друго питање. Ми смо били на само једном састанку код бившег градоначелника Умичевића, тврдња је била да су људи из струке, из Железнице тврдили да то треба да се уклони. Мислим да то није поткрепљено, требало би видети ту студију. По мени, ти људи са Железнице први имају интерес да пруга постоји, јер овде долазе велике количине робе. Ми који се професионално бавимо претоваром, складиштењем, држимо јавна царинска складишта, имамо сва та три вида саобраћаја, за нас би уклањање пруге било само ускраћивање прихода и слабијег функционисања  – објашњава Лекић.

Иако је сада већ постало извесно да ће пруга бити уклоњена, тврди да никаквих контаката у вези са овим питањем са надлежнима није било. А спремни су на разговоре и са локалном самоуправом или са државним органима, како би био постигнут договор у заједничком интересу.

-Ја сам поставио питање у вези са пругом начленику Крстићу, на једном састанку, који је био у вези са парцелацијом која овде још није до краја решена, како бисмо имали праве информације које бисмо могли да дамо партнерима. Код нас дођу потенцијални инвесттори, испада да ми дајемо једну информацију – да пруга ради, да имамо све те могућности које једном подручју даје снагу, људи оду од нас у Градску управу и тамо добију контраинформацију, да пруга тренутно ради, али да се то скида сутра, прекосутра… Нико не даје праве информације, иако сам тражио да се изјасне има ли неких приближних термина, да бисмо могли да се прилагодимо томе. На крају крајева, требало би обвити разговор на конто обештећења, шта је то што они нуде, да ли је то друга локација, да се преселимо, или не, или се само ускраћује пруга, то би све требало да знамо – наводи директор „Утве“.

Начелник Крстић за наш портал каже да ће у наредном периоду локална самоуправа иницирати да се са привредним субјектима који послују на овом потесу пронађе заједнички језик да се проблем који би могао да настане уклањањем колосека превазиђе.

-Нећемо бахато да се понашамо, у смислу да нас баш брига што неко тамо има 50, 100 радника, водиће се рачуна и о томе и у плану је у наредном периоду да са свим тим фирмама које послују у старој железари направимо неке договоре, споразуме, јер је то и у њиховом и у нашем интересу. У нашем је да они остану у граду као привредници, у  њиховом да наствае да раде, да ти људи који тамо раде и даље да зарађују. А наш је интерес да ми отворимо овде град Смедерево, и управо да нам не пролазе ти вагони са тим гасом кроз центар, велики број вагона ту пролази који се ремонтују. Ми ћемо тај процес који је започет и завршити, да грађани стварно виде да смо реализовали веома важан и велики пројекат у овом граду – закључује Крстић.

Ј.В.

фото: СД новине

 

*Пројекат „Измештање пруге – од визије до реалности“ суфинасиран је из буџета града Смедерева, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

 

Comments are closed.