ИЗНОШЕЊЕ СМЕЋА – (НЕ)РЕШИВ ПРОБЛЕМ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ?

Грађани општине Велика Плана у Подунавском округу готово деценију су незадовољни комуналном услугом изношења смећа, која је, још 2011. године, одлуком локалне скупштине, поверена приватној компанији. Замерке на рад предузећа које се стара о томе да ђубра не буде по улицама, ни у урбаном, нити у руралном делу општине, има и локална самоуправа, која покушава да препреке превазиђе и пронађе заједнички језик са „Porr Werner & Weber“-ом у обављању овог посла, а све са само једним циљем – да грађани буду задовољни, улице буду чистије и да предузеће заиста и пружа оно што као своје услуге наплаћује од житеља Велике Плане.
У ранијем периоду на рад предузећа жалили су се грађани, пре свега због чињенице да су почели да им стижу рачуни за изношење смећа, које, како су тврдили, нису имали где да одлажу. Пошто нису били упознати са законским обавезама, у почетку рачуне нису плаћали, сматрајући да не морају да дају новац за услуге које не користе, што их је довело у незавидан положај – после неког времена, неизмирене обавезе стигле су на наплату и до извршитеља.
У локалној самоуправи, такође су били незадовољни, јер, испоставило се, предузеће „Porr“ није поштовало одредбе уговора који је са њима потписала општина Велика Плана, на шта су неки појединци и званично указивали. Тешко је, било, међутим, раскинути уговор, јер нико не зна како би се судски спор, који би највероватније трајао веома дуго, окончао и какве би последице имао по обе стране.
Како формално-правно није могло да дође до великих измена, уложени су напори да се настала ситуација колико-толико поправи. Ни после осам година, међутим, одређени проблеми нису решени, иако помака има. Ипак, стање је, повољније него претходних година.

-Нисам задовољна, зато што су контејенри пуни и мислим да их је недовољно, не знам динамику изношења смећа, то нисам пратила, али оно што уочавам су пуни контејнери

-То је моја бивша делатност, некад сам био комунални инспектор, сад сам у пензији, ја сам професионално деформисан… Смећа увек има, ми смо мало више недисциплинован народ, иде ка бољем, треба на томе радити стално, има несавесних грађан који не воде рачуна, бацају свуд редом и где треба и где не треба. И тамо где треба да се ставља, бацају са стране, чак има и станара који са прозора својих станова бацају кесе са смећем. Онда ови људи који су социјално угрожени, гледају да нађу нешто у контејнерима, претурају тамо, па се то разбаца, и то чини да град изгледа за степен прљавији него што јесте. То је проблем стално присутан и биће, треба радити на томе, едукација сталана је потребна…

-Јесам задовољна изношењем смећа, живим у Новом селу, али свеједно… Само неки пут би требало боље да се организује изношење кабастог смећа, бар два пута годишње да буде. Задовољна сма динамиком изношења, мада треба да се уведу контејнери за рециклажу.


-Нисам задовољан. Моје комшије не плаћају сви, ту нас двоје – троје плаћамо, остали не. А контејнер испред мене, они ту дођу, избаце и то све… али нисам задовољан, то можете да објавите.

-Јесам задовољна. Али требало би да имамо посебне контејнере за пластику, посебно за бачене намирнице, за стакло и папир, а не да картоне бацамо било где. Требало би грађани да поштују такав начин бацања смећа, али да се то постави на више места, јер ако је само на једном месту, ко ће да иде само тамо да то избацује.

Задовољни или не, тек услугу изношења смећа обавезни су да плаћају по закону. Када је реч о ценама, оне, додуше нису мењане, од 2013-те године, када је општина дала сагласност на поскупљење од 4,5 процената. За домаћинства услуга се наплаћује по категоријама, зависно од броја чланова, доке се за правна лица и буџетске установе износ израчунава по квадратном метру. Тако једночлана домаћинства за ову услугу месечно треба да издвоје 180.01 динар, двочлана 172,37 динара по члану домаћинства, трочлана 166,92 по члану домаћинства, а четворочлана и она са више чланова плаћају паушални месечни износ од 654,59 динара по домаћинству. За правна лица наплаћује се 12,89 динара по метру квадратном, а буџетске установе издвајају 9,67 динара по метру квадратном.

Шта све подразумева уговор потписан са нишком компанијом, да ли су и које његове одредбе испоштоване и шта локална самоуправа покушава да уради на побољшању ове услуге која не зависи од њих, тема је којом ћемо се бавити у наредним текстовима.

Ј.В.

*Пројекат „Одлагање смећа-од пробелам до решења“ суфинансиран је из буџета општине Велика Плана, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.