УКЛАЊАЊЕ ПРУГЕ ИЗ ЦЕНТРА ГРАДА – ЗА ДВЕ ГОДИНЕ

Иако је изградњом теретне пруге у индустријској зони начињен најважнији корак ка коначном уклањању колосека из центра града, на завршетак овог посла, кажу надлежни, чекаће се још најмање две године. Јер, шине се не могу склонити док не буде проширена Нова лука, чији капацитети ће моћи да прихвате и претовар који се тренутно обавља на пристаништу на Дунавском кеју.

-Дуго се причало о томе – измештање третене луке, изградњи пристана, који имамо и сада служи за теретни саобраћаја на вертикалном кеју код Француске капе. До пре неколико година се само о о томе причало. Тек по промени власти, а ја сам овде дуже од тога, озбиљно се приступило тим активностима. Ефекат свега тога је да ће све бити завршено и да ће пруга сигурно бити измештена – изричит је Драган Крстић, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове.

Каже да је речи о овом подухвату било много, али да никакве конкретне мере у том смислу нису предузимане.

-Ево, склонићемо луку, и шта даље? – птање је које поставља Крстић у разговору на ову тему.

Каже да се сада целој причи приступило озбиљно, створени су предуслови за изградњу нове луке, она креће на пролеће и трајаће две године.

-Након завршетка, нема потребе више да имамо ово у центру рада, извесно је да ће све то бити измештено у наредне две године. И извесно је да ће тај простор бити уређен на другачији начин, на један пристојан начин. То је центар града, ту је улица Краља Петра, наше најпознатије и наше најлепше шеталиште. Наравно да ту треба да пристају туристички бродови и крузери, а то је могуће, јер кеј нам је велики. Ако могу да пристану велики бродови који носе терет, зашто не би могао и путнички брод, и то је посао који ћемо сигурно реализовати у наредне две – три године, то је будућност Смедерева – истиче Крстић.

Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, Вељко Ковачевић, у Смедереву је потврдио да ће посао бити завршен у наредне две године.

-Што се тиче постојећег колосека, да би се потпуно уклонио, он захтева да лука Смедерево започне да ради како би финални производи које железара извози ишли до нове луке. Процена је да ћемо за две године потпуно уколонити теретни саобраћај из центра Смедерева, а ова пруга ће га већ умногоме релаксирати. Ми ћемо са ХБИС-ом разматрати и неке прелазне могућности, да видимо да ли постоји технологија рада која ће омогућити да током чекања изградње комплетног терминала, изместимо и извоз готових производа ХБИС-а на нову луку преко колосека – рекао је Ковачевић.

Начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове Драган Крстић истиче да су у техничком смислу на овом плану до сада већ урађене многе ствари. Као најважније издваја то што су усвојени планови детаљне регулације Дунавска обала, Веслачки клуб и Марина Смедерево. У свим тим плановима, истиче, прецизирано је на који начин ће цео посао да се одради.

-У свим тим плановима стоји уклањање тих колосека и те пруге, и као крајња инстанца, измештање железничке станице коју имамо овде, отварање према тврђави. Значи, није то само измештање теретне луке из центра Смедерева, већ то има и економски, а пре свега туристички значај. Јер ту ћемо да рашчистимо овај простор према тврђави, да урадимо онако како план то предвиђа, а план је дао врло лепе смернице како шта треба одрадити. Имамо Веслачки клуб који ће бити уређен, и Дунавски парк и тај део где је сад теретна лука – каже Крстић.

Каже да, с обзиром на то да планска документа већ постоје, у смислу решавања имовинско правних односа, не би требало да буде никаквих препрека.

-Када су рађена планска документа, тада су урађени сви услови, са Железницом, Путевима Србије, са свим релевантним субјектима на које ти планови утичу, јер су њима покривене све те ствари на основу којих може да се уради пројекат уклањања пруге.  Није то сложен пројекат, није проблем да се уклони пруга, то су више неке техничке ствари које треба да се спроведу, али није нешто што ће да траје, да кажемо у 2,3,5 година, то може да се деси у месец, два или три, док се припреми та документација и изабере извођач који има могућности и машине да уклони ту пругу – објашњава Крстић.

Тврди да ће већ следеће године почети активности на изради пројектне документације за уклањање колосека, како би тај посао могао да буде завршен непосредно пошто нова лука почне да ради. Недоумица постоји још само око нове локације железничке станице.

-Ако будемо чекали да се изгради лука, па тек онда почнемо да сређујемо пројектну документацију, онда то значи да ћемо пролонгирати овај посао. То се неће десити сигурно. Већ у 2020-ој години покренућемо све што је потребно од документације, планова, планских докумената, пројектне документације за уклањање колосека и оно што је јако битно, морамо да знамо тачно где ћемо железничку станицу.  Постоје сада нека решења, видећемо шта је најбоље, наравно, морамо и са железницама Србије да разговарамо о томе, да ли ћемо да правимо нову железничку станицу, или ћемо да је трансформишемо у Радинцу. Али све те припреме, што се тиче папирологије, администрације, радићемо паралелно у наредне две године док не буде завршена лука, јер знате, администрација некад буде тежа и гломазнија него сама изградња, на жалост – наводи начелник и додаје:

-Биће потребно време да се уреде имовинско-правни односи, ако то рецимо, буде захтевала нова локација за железничку станицу. Зато ћемо све то покренути наредне године, како бисмо стигли на време и оног тренутка када буде прорадила лука Смедерево ми ћемо почети уклањање колосека и реализацију тог пројекта. У сваком случају, до изградње луке морамо да функционишемо овако као до сада, када она буде готовоа, нико више неће овде довозити свој терет, сви ће ићи тамо. На крају крајева, и према уредби о утврђивању лучког подручја Владе Републике Србије за град Смедерево, на том месту се планира туристички пристан – наводи Крстић.

Колико ће посао уклањања колосека коштати, у овом тренутку није могао да прецизира, јер ће детаљи бити познати тек пошто буде готова пројектна документација којом ће бити прецизиране све активности које треба обавити. Изричит је, међутим, да ће средства сигурно бити обезбеђена, да ли од државе, неких приступних фондова или из буџета града, те додаје, да то сигурно неће бити препрека да се план оствари и да све буде урађено на један квалитетан и ваљан начин.

Ј.В.

фото: СД новине

 

*Пројекат „Измештање пруге – од визије до реалности“ суфинасиран је из буџета града Смедерева, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

 

 

Comments are closed.