СМЕДЕРЕВО – ЧВОРИШТЕ ЗА ТЕРЕТНИ САОБРАЋАЈ, СТРАТЕШКИ ВАЖНО ЗА СРБИЈУ

„Ово није локална тема, ово је државна, национална тема, и веома важна за развој Србије“ рекла је потпредседница Владе Републике Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић крајем августа, када је обилазила завршне радове на изградњи нове теретне пруге у индустријској зони у Смедереву. Ову констатацију образложила је чињеницом да Влада Републике Србије покушава да у сектору саобраћаја у нашој земљи повеже неколико видова саобраћаја, те је стога, сматра она, стратешки гледано, завршетак овог пројекта најважнија ствар за овај део Србије, јер ће повезати водни и железнички саобраћај.

Када говоримо о важности новог теретног колосека на локалном нивоу, најважније је нагласити да је управо завршетак овог пројекта створио важне предуслове да би замисао о измештању пруге из центра града могла да буде остварена. Тиме се ствара могућност да се претовар и комплетна лучка активност са пристаништа код Дунавског кеја измести на локацију нове луке, а један од првих, конкретних, видљивих корака, ка остварењу тог циља, начињен је баш крајем августа, завршетком нове железничке деонице.

-Могућност да се изгради 7,5 километара пруге и да се на тај начин вежу индустријска зона и изађе на коридор 10, мислим да стратешки нема важније ствари за овај део Србије. Са друге стране, значајно је  да не размишљамо о Смедереву само као граду челика, него да размишљамо о Смедереву и као граду туризма, има толико тога што овде треба и може да се види. На овај начин биће измештена пруга из центра Смедерева, чиме ће се отворити могућност да тврђава буде под заштитом УНЕСКО-а, што је такође јако значајно – истакла тада је потпредседница Михајловић.

Додала је да је циљ државе да се стратешки повежу сви видови саобраћаја, и да је, у складу са тим, наша земља тек 2014-те године коначно почела да улаже у водни саобраћај.

-Ми данас улажемо 380 милиона евра у водни саобраћај, а ова веза нам значи много јер ће се врло брзо почети са изграњом луке у Смедереву. Ова веза и изградња луке, омогућиће практично да овај део Србије буде чвориште када говоримо о овој врсти теретног саобраћаја. Свака врста улагања у инфрструктуру доводи да људи остају у местима у којима живе и да долазе нове инвестиције. Подсетићу вас сада, о овој прузи је говорио и Коштуница, када је био премијер, па је причао Тадић када је био председник, на крају, ево, изградили смо је ми.  Када је Александар Вучић био председник Владе, тада је покренута прича о изградњи ове пруге, јер се схватио стратешки значај. Ово није локална тема, ово је државна, национална тема, и веома важна за развој Србије – нагласила је тада министарка.

Нова теретна пруга изграђена је у дужини од 7,5 километара, а средства од 9,5 милиона евра обезбеђена су из буџета Републике Србије.  Иначе, ово је прва пруга у Србији изграђена искључиво за потребе одвијања теретног железничког саобраћаја.

-Ми смо овде завршили пројекат изградње јавне железничке пруге, од постојеће пруге Смедерево-Мала Крсна, до индустријског колосека луке Смедерево. Пругу чини 5,5 километара јавне железничке пруге и 1.150 метара индустријског колосека. Комплетно је завршена, контактна мрежа је електрифицирана. Изграђен је и објекат нове станичне зграде, затим, четири објекта скретничких блокова који служе за сигнализацију, као и три железничка моста, различитих распона, од 15 до 24 метра и 5 пропуста – рекао је Марко Дишић, руководилац грађевинских радова на саобраћајницама у „Страбагу“, компанији која је била ангажована на овом послу.

С обзиром на то да пруга пресеца Шалиначки пут, наглашено је да је пружни прелаз обезбеђен рампама, а у блоку ће бити смештени радници који ће овим пружним прелазом и руковати.

Колико су важни град Смедерево и Подунавски округ, и у складу са тим и овај пројекат, истакао је тада и начелник Небојша Павловић.

-Ово је трећа посета потпредседнице Владе Подунавском округу од почетка године. Пре шест месеци наш округ је посетио и председник Александар Вучић и то је била иницијална каписла за покретање многих пројеката, од којих су неки завршени, неки у фази реализације, неки су у припреми. То је прави пример како се држава односи према округу и самим тим према локалним самоуправама и грађанима у њима – рекао је начелник Подунавског округа.

Чланица Градског већа за месне заједнице, рурални развој и инфраструктуру Јасмина Војиновић, такође је истакла важност завршетка овог пројекта, наводећи да се на тако нешто чекало педесет година.

-Коначно се десило да смо добили најновију теретну пругу у граду, то је велика ствар за наш град и наше грађане, јер ћемо коначно после 50 година иселити железницу из центра. Овим инфратруктурним пројектима, као што је железница, као што је лука, и као што је нови кинеско-српски индустријски парк који ће почети да се гради следеће године, омогућавамо бољи живот свих наших сугарађан – рекла је чланица Градског већа.

Иако је реализацијом овог посла руководила Инфраструктура железница Србије, а средства обезбедило надлежно министарство, и град Смедерево морао је да уради завидан посао, како би све било окончано до краја и, како су нам рекли надлежни, у зацртаним роковима.

Ј.В.

фото: СД новине

*Пројекат „Измештање пруге – од визије до реалности“ суфинансиран је из буџета града Смедерева, а ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства*

 

Comments are closed.