IZMEŠTANJE PRUGE – OD VIZIJE DO REALNOSTI

Decenijama unazad, izmeštanje železničke infrastrukture iz centra Smedereva, koja pravi „branu“ između grada i reke, građana i Tvrđave, tema je o kojoj se mnogo govori. Smederevci su se sa njom srasli, pa zato i ne čudi što sada, kada izgleda da smo na korak od ostvarenja te vizije, deluje kao da ih priča o tome uopšte ne dotiče. Oguglali su, čini se, na uveravanja i obećanja koja su slušali godinama, najčešće od političara iz svih stranaka pozicije i opozicije, pre svega tokom predizbornih kampanja. I sada kada su već realizovane brojne aktivnosti da ta vizija postane realnost, šira javnost nedovoljno je upoznata sa time šta je na tom planu do sada urađeno, a šta preostalo da se uradi i kakve sve benefite jedan ovakav poduhvat može da donese Smederevu. O tome najbolje govori anketa koju smo sproveli u prethodnom periodu među sugrađanima, od kojih je najveći broj njih čulo da se u vezi sa tim „nešto dešava“, ali, konkretan odgovor na pitanje šta je do sada urađeno, da li znaju da je već napravljena teretna pruga u industrijskoj zoni, da li znaju gde će biti izgrađena nova luka, gotovo niko nije znao.

Smederevo, foto: smederevo.org

Ozbiljniji pristup ovoj problematici u gradu na Dunavu beleži se poslednjih nekoliko godina, čini se onda, kada je država odlučila da Smederevu dodeli važnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje, te se tako naša lokalna samouprava upisala na mapu važnih tačaka u kojima se radi i ubuduće će se raditi važni strateški projekti. Sudbinu grada, nesumnjivo određuje postojanje železare, koju su preuzeli kineski investitori i koja je sada deo HBIS Grupe. Tu je međutim i industrijska zona koja se prostire na ozbiljnoj površini kada se krene ka Šalincu, ali i deo grada kod Stare železare, gde takođe posluje jedan broj preduzeća. I upravo taj trougao, kao predodređen oblikom Tvrđave, predstavlja tačke koje se povezuju, te se, čini se, na toj liniji, i realizuju poduhvati koji bi trebalo da doprinesu bržem napretku našeg grada.

Položaj Smedereva, foto: prezentacija lokalne samouprave

I nije samo železara ta koja predodređuje pravac razvoja, na to u velikoj meri utiče i sam geografski položaj grada. Tome u prilog govori i činjenica da je, kako su to utvrdili istoričari, Smederevo još krajem 19. veka imalo svoje pristanište, sagrađeno davne 1885. i to pre nego ga je imao Beograd. U to vreme bilo je sasvim logično da kao pogranični, ovaj grad ima pristan za teretne brodove kojima se na veliko odvijala trgovina. Iako je od tada prošao jedan i po vek, a točak istorije neminovno doneo niz promena koje su zahvatile i naš grad, ključna tačka čija uloga za sve to vreme nije promenjena, ostao je Dunavski kej, sa lukom u centru grada. Sva je prilika, u narednih nekoliko godina, ta će stvar i definitivno biti promenjena. Prema planu, ovde će i dalje pristajati brodovi, ali samo oni turistički, dok će tereteni brodovi i barže svoj posao sa pretovarom obavljati nizvodno, gde bi u naredne dve godine trebalo da nikne nova luka.

Pristanište, centar grada, foto: SD novine

Za sve to Smederevo ima preduslove, koji će, izvesno je, u narednom periodu biti iskorišćeni. Jer, osim vodnog, koji se odvija na koridoru VII, u našem gradu ukrštaju se mnogobrojni kopneni saobraćajni pravci od značaja za region, ali i državu i Evropu, pre svih, koridor X. Tu je i magistralni put M-24, kao i železnička pruga magistralnog značaja sa važnim čvorištem u Maloj Krsni. Smederevo je jedan od gradova koji ima izgrađene tranzitne puteve van gradskog jezgra, što je potencijal povoljnig razvoja ne samo grada već i okolnih seoskih naselja. Tranzitni saobraćaj odvija se autoputem E-75, koji preseca teritoriju grada na severni i južni deo. Ukupna dužina razvijene mreže magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva je 221 kilometar. Veoma je važno i to što je postojeća železnička infrastruktura povezana sa kopnenom, pre svega sa koridorom X, pa grad već koristi potencijale koje pruža razvijena mreža svih vidova saobraćaja.

Smederevo, foto: smederevo.org

Vraćamo se na pristanište, koje je registrovano za međunarodni promet i trenutno se nalazi u samom središtu grada, a raspolaže pretovarnim kapacitetima kojima je moguće ostvariti 1,5 miliona tereta godišnje. U lokalnoj samoupravi godinama unazad potenciralo se da Smederevo, zbog dužine obale i ostalih pogodnosti koje mu pruža upravo položaj na kome se nalazi, ima kapaciteta za mnogo veći obim pretovara.

U skladu sa tim, u godini koja je gotovo na izmaku, Smederevo je dobilo novi – teretni kolosek u industrijskoj zoni. Završetak tog projekta znači početak rada na dva još važnija – rekonstrukciji i izgradnji novog dela Luke Smederevo, i na kraju, konačno, podizanju šinskih pragova na celom potesu od Tvrđave do stare Železare. Naravno, nije to posao koji će biti završen sutra, ali je do sada mnogo toga urađeno da višedecenijska težnja bude ostvarena.

Mapa i plan novog teretnog koloseka, foto: SD novine

Šta je sve do sada urađeno, kakvi su planovi države, a kakva uloga lokalne samouprave u svemu tome, kao i kakav to uticaj u budućnosti može imati na razvoj grada, ne samo ekonomski, već i turistički, teme su koje ćemo u okviru projekta „Izmeštanje pruge – od vizije do realnosti“ obraditi u narednim tekstovima koje smo pripremili tokom prethodnih meseci. Pokušaćemo da javnosti predočimo kolika je važnost novoizgrađenog teretnog koloseka, šta će on u privrednom smislu predstavljati za grad, a šta za državu, kao i zbog čega je važan projekat izgradnje nove luke, kada će ona biti završena i kako će to sve uticati na menjanje izgleda priobalja Dunava, kada je reč o našem gradu. Pokušali smo, da tokom prethodnih meseci dobijemo i konkretne odgovore na pitanja koliko ćemo još čekati na konačno uklanjanje šina iz centra grada, od čega taj posao zavisi, koliko smo, u tom smislu, daleko od realnosti. Iako mnogo toga zavisi od visine finansijskih sredstava, za dva, od tri projekta, koje treba završiti da bi čitava priča iz naslova bila i stvarno realizovana, sredstva je obezbedila država, tako da sa te strane, nema velikih izdataka iz gradske kase. Ipak, uloga lokalne samouprave nije manje važna, naprotiv, čitava logistika države oslonjena je na našu javnu administraciju, koja je bila angažovana na nizu aktivnosti i obimnih poslova, koji su već imali, ili će imati, konačan, vidljiv rezultat.

J.V.

*Projekat „Izmeštanje pruge – od vizije do realnosti“ sufinansiran je iz budžeta grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

 

Comments are closed.