CRVENI BEDžEVI:MERNA STANICA ZA KVALITET VAZDUHA PRESTALA SA RADOM

Kvalitet vazduha u Smederevu poslednjih nedelja, nakon prošlogodišnje zimske sezone, vratio se u fokus javnosti, s obzirom na to da su u našem gradu, u nekoliko navrata, zabeležene izuzetno visoke vrednosti zagađujućih čestica. Tim povodom oglasilo se i Udruženje građana Pro.Tok21 saopštenjem koje prenosimo u celosti:
-Smederevo već danima beleži rekordne vrednosti zagađenosti vazduha koje su izuzetno štetne po zdravlje svih ljudi. Na sajtovima koji objavljuju vrednosti indeksa zagađenosti, Smederevo se redovno može naći u trećoj ili četvrtoj kategoriji, od kojih je jedna štetna, a druga opasna po zdravlje ljudi. AQI – air quality index – izračunava se uz korišćenje podataka sa lokalnih zvaničnih mernih stanica.
U Smederevu postoje samo dve merne stanice koje rade, ali to izgleda više nije slučaj od ove i prošle nedelje. U danima kada se beleži najveće merenje zagađenja vazduha, merač u centru Smedereva je prestao da šalje podatke svim onlajn platformama u više navrata. Prema podacima koji su bili dostupni, Smederevo je 17.12. bilo grad sa najzagađenijim vazduhom u Evropi. Slučaj je hteo da baš u tom trenutku merač u centru prestane sa radom.
Građanska inicijativa „Crveni bedževi“ postavlja pitanje nadležnim organima – zašto merna stanica u centru grada više ne radi i ne pokazuje redovno svoje rezultate? Takođe, zašto se javnost ne informiše o ovom problemu od strane institucija koje bi trebalo to da čine? Na kraju, zašto lokalna samouprava po hitnom postupku ne deluje u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha Republike Srbije, koji precizno propisuje šta lokalne samouprave treba da čine u situacijama kad je vazduh treće ili četvrte kategorije?
U međuvremenu, pozivamo sugrađane da međusobno podižu svest o ovom alarmantnom stanju u našem gradu i tako zajedno utičemo na lokalnu opštinsku administraciju i nadležne institucije da hitno deluju po pitanju zagađenog vazduha u Smederevu! – navedeno je u saopštenju.

SDN

 

Comments are closed.