АФЕРА „ИНДЕКС“: ЗА ПРОФЕСОРЕ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УКУПНО 45 ГОДИНА ЗАТВОРА

Дванаест професора Правног факултета у Крагујевцу оптужених за корупцију у афери „Индекс“ пред Вишим судом у Смедереву осуђено је на 45 година затвора, док су још четири лица осуђена за помагање добила укупно 16 година.
Првостепеном пресудом осуђени су професори Свето Пурић на 8, Драгана Петровић на 7, Драган Батавељић на 6, Емилија Станковић на 5, Божин Влашковић на 4 године затвора, док су по 3 године добили Срђан Ђорђевић, Милена Петровић, Ненад Ђурђевић, а на по 2 Иван Чукаловић, Радоје Брковић и Миодраг Мицовић. Тада асистенткиња, Јасмина Нектаријевић осуђена је на 6 месеци затвора. Осим професора, за помагање у примању мита, на 6 година затвора осуђен је првооптужени Саша Јовановић, аутолимар из Доње Ливадице код Велике Плане, шеф студенстке службе Правног Факултета Зоран Симић осуђен је на 5, домар Андрија Томовић на 3, а референткиња за студентска питања Оливера Којић на 2 године затворске казне.
У образложењу судинице Слађане Бојковић, која је водила овај процес, наведено је да се у затворске казне урачунава време које су осуђени провели у притвору. Првостепеном пресудом предвиђено је и одузимање имовинске користи у укупном износу од скоро 20.000 евра и 1.500 марака. За највећи број професора изречена је и мера забране вршења наставничког позива у трајању од по 5 или 2 године, од тренутка правоснажности пресуде.
Читање и образлагање пресуде трајало је готово три сата.

„Уписивање“ оцена у индекс и записник, за студенте који се нису ни појављивали на испитима код наведених професора, у периоду од 1997. до 2006. године, коштало је, првобитно 500 немачких марака, али је „цена“ касније достизала и до 1.000 евра. Известан „попуст“ је следио студентима којима је на овај начин омогућено „полагање“ више испита, чије су оцене у индекс уписиване, како се могло чути, и ретроактивно. Испити су се продавали и за поклоне, попут флаша вискија и парфема. Разгранату мрежу помагали су поједини професори у пензији, пензионисана библиотекарка са факултета, па чак и домар, који су примљени новац прослеђивали појединим професорима.
Остала лица, од укупно 27, колико их је било обухваћено овим поступком, првостепено су ослобођена, а незванично сазнајемо да ће се на овај део пресуде тужилаштво сигурно жалити.
Пред Вишим судом у Смедереву води још један процес којим су обухваћена преостала лица у овој корупционашкој афери.

Подсетимо, афера „Индекс“ избила је 2007. године, хапшењем професора Правног факултета у Крагујевцу због примања мита. Оптужницом је било обухваћено укупно 89 лица – професора, студената и помагача у корупцији. Суђење је почело у септембру 2009-те године, али је у два наврата кретало из почетка – први пут због измене Законика о кривичном поступку, а други због одлуке Високог савета судства да се у свим судовима именују нови поротници. За готово половину оптужених, углавном студената који су давали мито, поступак је обустављен због застарелости.

Ј.В.

 

Comments are closed.