ЦЗК: ИЗЛОЖБА ЛИКОВНИХ РАДОВА КОРИСНИКА УСТАНОВЕ „СУНЦЕ“

У уторак, 3. децембра, од 12 часова, у Галерији Центра за културу, биће изложени ликовно-креативни радови деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју установе „Сунце“ и њихових гостију, ученика специјалних одељења основних школа „Бранислав Нушић“ и „Бранко Радичевић“, Друштва за церебралну парализу и удружења за помоћ МНРО Смедерево.

Изложба ће бити приређена поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, а суграђани ће радове моћи да погледају до краја месеца.

-Међународни дан особа са инвалидитетом, 3.децембар, обележава се од 1992. године, широм света с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. На овај дан се одржавају трибине и кампање о инвалидности, а заједнице се подстичу да у својим локалним срединама организују састанке, разговоре, представе у којима учествују особе са инвалидитетом. Општи циљ је да се особама без инвалидитета покаже да особе са инвалидитетом могу бити активни чланови друштва, а непостојање адекватне свести о тој чињеници може довести до различитих врста и степена дискриминације. Дан особа са инвалидитетом треба да укаже на боље разумевање ових особа, помогне да људи постану свеснији права, достојанства и добробити особа са инвалидитетом, и да се подигне ниво свести о важности њиховог интегрисања у све аспекте живота, од економских и политичких, до друштвених и културних – наводе у установи „Сунце“.

СДН

 

Comments are closed.