СЕЛАКОВИЋ ЗА “СМЕДЕРЕВСКЕ”: СМЕДЕРЕВО ОЗБИЉНА ТАЧКА ОСЛОНЦА У РАЗВОЈУ СРБИЈЕ

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић истакао је, у разговору за “Смедеревске новине” да је наш град озбиљна тачка ослонца у економском развоју Србије, а да се Србија развија и напредује, показује и податак да је незапосленост смањена са 26,9 одсто, колико је била пре доласка на власт Александра Вучића, на тренутних 9,5 одсто.

-Смедерево пролази кроз период свог привредног развоја и опоравка и свако ко покушава да шири дезинформације о евентуалном отпуштању радника у железари, не жели да од једног дрвета сагледа шуму. Имате железару у којој се осавремењује технологија производње, која има капацитете у којима се није радило деценијама уназад, која повећава своју производњу, повећава број запослених, увећава плате. Имате једн ПКЦ који шири своје производне погоне, који ће градити нове објекте, који озбиљно планира повећање и броја запослених и производње. Имате озбиљне планове ставрања првог индустријског парка, индустријске зоне, управо између Београда и Смедерева, где ће Смедерево бити тежишни град. Планира се изградња нове деонице брзе саобраћајнице која ће ићи од Смедерева, преко Пожаревца, Великог Градишта, Голупца, ка Доњем Милановцу, и даље ка Кладову. Србија се убрзано развија, у том развоју Србије Смедерево је једна озбиљна тачка ослонца. Када смо у Смедереву успели да почнемо да решавамо проблеме који су гомилани деценијама, онда смо се од те тачке ослонца одразли и почели да их решавамо у читавој Србији.

За наш портал говрио је и о важности решавања питања Косова и Метохије, и истакао да је у периоду од 2014-те године, 17 држава повукло признање независности јужне српске покрајине, а да је председник Александар Вучић, у многобројним сусретима са свим светским званичницима, усмерен управо ка решавању овог проблема. Велики број активности и агенда председника Србије, резултирали су недавно погоршањем његовог здравственог стања, али је, након кратке хоспитализације на ВМА, Александар Вучић, без проблема наставио са својим обавезама. Не кријући забринутост због свега што се десило, личну и људи из непосредног окружења, али и грађана, Никола Селаковић је истакао да велики рад доноси велике резултате и да су они мотив председнику да ради све више и више.
-Били смо узнемирени таквом вешћу, тим пре што вам је јасно и што можете да видите колико заиста од прегалаштва појединца може да зависи и напредак читавог једног друштва. Зашто? Зато што тај појединац, покретач промена у једном друштву, није покретач само процеса, него и других људи, да се мењају, да буду бољи и да раде све више. Дакле, били смо узнемирени тиме, наравно да користимо сваку прилику да му скренемо пажњу да више брине о своме здрављу, али, некада схавитите да је то, код таквог човека, један, слобоно могу да кажем, безнадежан посао. Јер он остаје упоран, а вероватно, да те упорности није било, да би и много тога било другачије. Али хвала Господу Богу, он је сада боље, боље је његово здравствено стање, и сама чињеница да ће се за неколико дана са председником Путином видети у Сочију и да ће разговарати о будућем развоју и унапређењу односа две државе, свдочи да је његово стање боље. А не само да сам уверен, него и заиста свим срцем желим да му буде што боље, јер знам да, ако је боље њему, биће боље и читавој земљи – рекао је Селаковић за наш портал.
Одговарајући на питање наше редакције, да ли би му посао био олакшан уколико би и остали функционери Српске напредне странке, пре свега на локалу, следили његову политику труда и залагања, генерални секретар председника Србије је рекао:
-Без сумње сваке да би већи рад и труд људи који су носиоци јавних функција на свим нивоима власти допринео и да промене буду много веће и много боље. Ја ћу вас подсетити да, пре свега неколико година, пре 6 или 7, је Сребија била једно учмало, летаргично друштво, и да је из таквог стања, врло тешко ствари покренути одједном да иду напред. Резултати на сваком кораку и у сваком крају наше отаџбине показују да је то, ипак, могуће, али да ми имамо још много тога да радимо. Према томе, ако ме питате, шта је моја порука свим мојим колегама, пријатељима, људима који заузимају нека озбиљна места у руковођењу општинама и градовима, покрајином и републиком, порука јесте да је можда пример Александра Вучића најбољи шта и како треба да раде. Да ли то могу сви, сумњам да могу сви, управо из оног разлога што сам рекао да је његова енергија неуобичајнеа, несвакидашња и нешто потпуно ново, а са друге стране, председникова порука на последњој нашој седници Председништва, која је гласила да нам је жеља, и његова жеља, да се наша странка озбиљно подмлади, подразумева сигурно и упумпавање једне нове енергије, свеже, младе, жељне резултата и пуне мотива за много већу борбу, нешто што треба сви да имамо на уму и нешто на чему сви треба да радимо. Дакле, треба да се подмлађујемо, треба да уводимо што више младих људи у ову борбу за лепшу, бољу и напреднију Србију и то ћемо и чинити – истакао је Селаковић за наш портал.
Генерални секретар председника Републике Србије истакао је и важност наталитетне политике коју спроводи држава и напоменуо да Смедерево трећу годину заредом бележи благи пораст броја рођене деце, те их је за првих девет месеци ове рођено 63-оје више, него у истом периоду претходне године.  Додао је да је, иако има помака, то још увек недовољно, пошто је морталитет у нашем граду и даље већи од наталитета, али би овај континуитет за једну деценију, значио значајно побољшање демографске слике у Смедереву.

Ј.В.

 

Comments are closed.