КОКЕЗА ГУШИ ФК СМЕДЕРЕВО 1924

ФК Смедерево 1924, изгледа, још увек не може да се опорави од шока које је изазвала одлука Фудбалског Савеза Србије да им, због наводног намештања резултата утакмица са „Кабелом“ буде одузето десет бодова, па се у последње време често чују констатације да овај клуб игра сам против свих, те да осим ривала на терену, мора да се бори и са институцијама које доносе упитне одлуке, а у чијем би интересу требало да буде објективно сагледавање свих чињеница, и, у складу са тим, доношење судова и, евентуалних казни.
Запрепашћење је, чини се, утолико веће, јер ни после одлуке ФСС-а јавности нису предочени конкретни докази о наводном намештању спорне утакмице, па су, сматрају многи, критике на рачун савеза, потпуно оправдане. Нарочито уколико се у обзир узме чињеница да ова утакмица није усамљен случај у категорији „сумњивих“, али је једина после које су оба тима кажњена драконском казном – одузимањем бодова и новчаном вишемилионском сумом.
Питање је да ли су Фудбалски Савез Србије, пре свега, челни човек Славиша Кокеза, и тела, која су, вероватно, под његовим утицајем, користили икакве критеријуме и да ли су заиста испитали све чињенице пре доношења овакве одлуке, и имају ли конкретне доказе на којима је одлука о кажњавању заснована. Уз то, логично, намеће се још једно питање – да ли је овдашњи фудбалски клуб, Смедерево 1924, био само „жртвено јаре“, да би људи из савеза могли да кажу да као „нешто раде“ и као „чувају интегритет српског фудбала“, који, јасно нам је свима после наступа наших клубова у европским такмичењима, заиста није на завидном нивоу. Да не помињемо катастрофално стање које ће већ дуже време прати нашу фудбалску репрезентацију, не само А селекцију, већ и млађе. Резултати изостају на сваком нивоу. Да ли је ФК Смедерево 1924 заиста једини и највећи проблем нашег фудбала? Такође, да ли су, и у којој мери, људи из савеза промислили, да, уколико овако, без јавно изнетих конкретних доказа, казне ФК Смедерево 1924, не чине озбиљну штету клубу који је успео да се резултатима постигнутим прошле сезоне избори за пласман у виши ранг такмичења. Оваквом одлуком, клуб је стављен у незавидну ситуацију, па је, уместо да се бори за врх табеле, гурнут у понор, треба да размишља о опстанку међу прволигашима, а то делује демотивишуће и на тренера и на играче. То се осећа и на терену.
Из ФК Смедерево су одмах након изрицања казне од стране ФСС-а најавили да ће уложити жалбе надлежним инстанцама и искористити све правне механизме да докаже своју невиност. Укратко, најавили су да неће тако лако прећи преко ове, за њих, спорне одлуке.

Ј. Шешлак

фото: агенција Бета

 

Comments are closed.