ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

У Градској управи је, поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, организована трибина са циљем да се подсети на значај подизања свести о овом друштвеном проблему због чињенице да насиље над женама представља најчешћи облик кршења људских права. Организаторке истичу да су многе жене жртве психичког и физичког, породичног и сексуалног насиља, али и упућују поруку женама да нису саме.

-Град Смедерево се прикључио акцији обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, које је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација. Жене на својим пословима, руководећим местима, у политици, породици, изложене су разним видовима насиља. Посебан акценат данас стављамо на породично насиље. Поражавајући је податак да је у Србији од почетка године убијено 28 жена због насиља у породици. Стручне организације цивилног друштва које се баве питањима насиља над женама имају велики значај у спровођењу превентивних активности у локалној заједници, са циљем спречавања насиља, али и као подстицај женама да пријаве насиље. Поред оснаживања, потребна је и едукација грађана о правима и начинима на која да их остваре, како да препознају насиље и одговоре на адекватан начин  – речено је током данашњег скупа.

О овој теми, на примерима из праксе, говорила је социјална радница Весна Емершић, која је указала на свеприсутност насиља у друштву, међу вршњацима, у школама, у породицама.

-Кад год у једном односу постоји неравнотежа моћи, јавља се насиље. Исто то се дешава и у продицама. Насиље у продици се никада  не дешава изненада, ненајављено, никада, а да пре тога није било назнака да ће до њега доћи. Оно што мислим да као друштво нисмо урадили како треба то је едукација младих, пре него што уђу у озбиљне везе, у бракове, у оснивање породице, да препознају насилничко понашање и не уђу у  озбиљнију везу са насилником. Оно што некада називамо љубављу, у браку, након што се потпише папир, може само да буде све веће и све горе. Ударац је увек израз крајње немоћи. Кад неко не уме аргументовано, причом, да убеди другу особу да поступи онако како он очекује, онда прво иде повишен тон, па се изнервирате, па кад подигнете руку, то је израз ваше немоћи. Насилници су велике кукавице и увек насиље спроводе на неком ко је много слабији од њих. Масу насилника ћете сматрати добрим људима, јер они до последњег тренутка пробају да пред светом, пред другим људима, сачувају такву слику себе, чак и у породици, насилник покушава да све пренесе на жртву – рекла је, између осталог, Весна Емершић.

Она је, између осталог указала какве све последице и трагове насиље може оставити на жени, уз савете како да препознају потенцијалног насилника у вези.

Ј.В.

 

 

 

 

Comments are closed.