ПЕТНИЦА: ВЕЛИКИ КОНКУРС ЗА ПРОГРАМЕ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Истраживачка станица Петница, европска престижна институција за рад са младим талентима, расписала је конкурс за пријављивање за програме у 2020-ој години. Средњошколци из свих крајева наше земље, без обзира на тип школе, а који имају интересовање за природне, друштвене или техничке науке, су добродошли да се пријаве за учешће на програмима ове престижне институције.

-Истраживачка станица Петница већ 37 године успешно ради на образовању младих генерација које се занимају за природне, друштвене и техничке науке, и које желе да се усавршавају и праве прве кораке у науци. Заинтересовани средњошколци, којима можда регуларан систем школовања није довољан, а воле астрономију, физику, електорнику, рачунарство, математику, биологију, хемију, геологију, медицину, социологију, антропологију, психологију, истроију, лингвистику, археологију или дизајн добро дошли су да се пријаве на конкурс Петнице. Рок за пријављивање је крај новембра месеца – наведено је у позиву који је прослеђен редакцији ТВ Смедерево.

Додаје се и да се Петница на мапи образовних институција за рад са талентима у Европи, данас налази врло високо, захваљујући реконструкцији, изградњи и опремању научном опремом од пре неколико година. Зато европске институције Истраживачку станицу Петница сврставају у водеће институције ове врсте у целој Европи.

-Наша жеља је да идентификујемо мотивисане и заинтересоване средњошколце. Они не морају имати најбоље оцене, или бити такмичари, али ако воле науку, и већ сами покушавају науком да се баве код куће, онда је Петница за њих право место. Довољно је да нам своја интересовања и досадашње активности добро представе и истакну се међу свим осталим пријављеним кандидатима, и постаће полазници наших програма – каже Никола Божић, програмски директор у Петници.

Након процеса избора, полазници ће наредне године имати прилику да у Петници своје прве кораке у науци праве на најмодернијој опреми, а са њима ће радити најбољи млади научници из скоро свих института и факултета у Србији.

-Истраживачка станица Петница располаже врхунски опремљеним кабинетима и лабораторијама – за хемију, биохемију, биологију, физику, електронику, археологију, геологију… У плану је изградња астрономске и климатолошке опсерваторије. Лабораторије и кабинети у Петници су мултифункционални и флексибилни и омогућавају младима да доживе искуство научног истраживања на реалним проблемима уз помоћ професионалне научне опреме. Имамо свој хотел капацитета 170 места у собама са 1, 2,3 и 4 лежаја. Све собе су са купатилом и климатизоване. У оквиру хотела је и десетак сала за рад различитог капацитета. Ресторан са кухињом може једновремено услужити до 250 особа. Петничка научна библиотека садржи преко 50.000 књига и часописа и десетине хиљада електронских публикација. Услови за рад су, дакле, одлични – објашњава Божић.

Петничке образовне активности су ослоњене на широку мрежу од преко 800 стручних сарадника који у својству гостујућих предавача, ментора или саветника учествују у креирању и извођењу различитих курсева и кампова. Они долазе из преко стотину факултета или научних института и данас највећи део њих су бивши полазници петничких програма. Све ово указује на висок квалитет програма, као и на актуелност садржаја.

-Пријаву за програме у Петници можете скинути са нашег сајта. Након тога је потребно документацију добро да прочитате и да нам се лепо представите кроз формулар, аутобиографију, мотивационо писмо и есеј. Позивамо и родтеље, баке и деке, али и наставнике, да предложе онима за које мисле да ће им боравак у Петници значити у напредовању да се пријаве. Врло је важно да то ученици сами ураде  – додаје на крају Божић.

Иако је највећи број петничких курсева, кампова или семинара дизајниран за средњошколце, постоји и доста активности намењених наставницима и студентима. Сваке године преко 2000 ученика из Србије и из многих других земаља учествује на око 150 разноврсних програма у Петници. Ова установа је стекла велики углед захваљујући иновативним методама рада, као и због изванредних резултата у откривању младих талената и подршци њиховом квалитетнијем образовању и развоју.

СДН

фото: ИС Петница

 

Comments are closed.