„ЛИМЕНКИЦА-УЛАЗНИЦА – ВРАТИМО ЧОВЕКА ПРИРОДИ“

Шта је то рециклажа, због чега је важно не бацати смеће, чувати животну средину и дрвеће, само су нека од питања на која је одговор добило око 500 смедеревских малишана, који су учествовали у акцији „Лименкица-улазница“ , у оквиру пројекта „Вратимо човека природи“.
-Лименке се користе за рециклажу, од њих се праве нове кутије, нове лименке, а рециклажа је битна за очување животне средине, јер тако што прикупљамо ове предмете, ми помажемо у обнављању природе – објашњава Петра, ученица трећег разреда ОШ „Димитрије Давидовић“ .

Петра је једна од 270 трећака из основних школа „Димитрије Давидовић“ и „Јован Цвијић“ и 250 предшколаца ПУ „Наша радост“, који су се обрели у Центру за културу на извођењу представе „Чудесна шума“ дечијег позоришта „Чарапа“ из Београда.

-Циљ пројекта је едукација деце о заштити животне средине и рециклажи кроз позоришну уметност. Уз пратеће програме, који обухватају и гледање документарних филмова о природним стаништима у Србији, надамо се да ћемо код њих подстаћи свест о томе колико је важно да човек живи у складу са природом и да је чувамо – објашњава Валентина Павличић, координатор пројекта и редитељ представе.

Да би могли да одгледају представу, деца су морала са собом да донесу по пет лименки, које су на лицу места мењали за „алукоин“, а потом су један „алукоин“ користили да „купе“ улазницу. Осим улазница малишани су, за по пет „алукоина“, односно 25 предатих лименки, могли да „купе“ и друге корисне и занимљиве ствари, попут књига, еколошких торби, оловака са семеном дрвета…

-„Алукоин“ је прва друштвено одговорна валута на свету, он не може да се купи ни за евро, ни за долар, никако, можете само да будете друштвено одговорни. На пример, сакупљате лименке које убацујемо у ову пресу, она служи за гужвање лименкица и у њој ћемо да направимо једну велику гомилу, коју даље носимо у фабрику за рециклажу. Рециклажа је када од овога правимо неке нове ствари – објашњавали су представници пројекта радозналим малишанима.

Светлана Михајловић, чланица Градског већа за образовање, овога пута у улози учитељице, каже да ово није први пут да Смедерево учествује у оваквом пројекту. Наводи да ученици трећег разреда основних школа као изборни имају предмет „Чувари природе“ у оквиру којег се едукују о важности очувања животне средине, те је ово један од начина да им се сазнања прошире

-Шуме су важне зато што од њих добијамо ваздух да дишемо и зато треба чувати дрвеће – објашњава Тадија након што је одгледао „Чудесну шуму“.

Дечије позориште „Чарапа“ из Београда у сарадњи са удружењем „Еко арт“ и бројним партнерима, овај пројекат реализује већ пуну деценију, а ове године подршку су добили и од Министарства заштите животне средине. У Смедереву је на овај начин, за само један дан, прикупљено око 6.000 лименки. За претходних десет година у пројекту је учествовало 70.000 деце, а прикупљено и рециклирано пола милиона лименки.

 

 

Ј.В.

 

Comments are closed.