ОБЕЛЕЖИЛИ ПОЛА ВЕКА ЗАЈЕДНИЧКОГ ЖИВОТА

Дванаест брачних парова, који су судбоносно „да“ изговорили пре пола века, давне 1969. године, прославили су, у Клубу Удружења пензионера,у организацији Црвеног крста, 50 година брака. Пригодан ручак и поклоне за 24-оро суграђана припремили су донатори, а сви окупљени исказали су велико поштовање према људима који су дочекали овај јубилеј заједничког живота.

-Пошто живите 50 година заједно, боја вашег брака постаје златна, а злато има велику вредност. Сви заједно смо дошли да се радујемо, покжамео велико поштовање према вама, јер ви сте пример како љубав треба да се гаји. Љубав која траје 50 година има сјај злата, она подразумева међусобно поштовање и поверење. Кад се израчуна у данима провели сте заједно 18.260 дана и ноћи, али вероватно и више и дуже, јер сте се упознали, заволели, заљубили и надамо се и желимо вам да та ваша љубав траје још и да дочекате и 75 година брака – рекла је обраћајући се присутнима Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево.

Брак опастаје, откривају Марковићи, захваљујући толеранцији и разумевању.

-Младима бих поручила да буду толерантни, и да не мисле да само љубав одржава брак, треба доста тога да се „прогута“. Љубав иде после на децу. Такође, материјална ситуација није пресудна за опстанак брака. Можда за ове млађе сада јесте, сви хоће да имају куле и градове, а временом виде да им то ништа не значи. Треба да почнеш од виљушке и кашике, па да стекнеш све сам, то је оно право – каже Надежда (68), која са супругом Миодрагом (73) има двоје деце и четири унучета.

Иначе, ово је 24 пут да „Златну свадбу“ организује Црвени крст и увек је то у месецу октобру, који се обележава као месец старих.

Ј.В.

 

Comments are closed.