ЦЗК: КОНЦЕРТ СЕВЕРНОГ РУСКОГ НАРОДНОГ ХОРА

Државни академски Северни руски народни хор из града Архангелска гостоваће у Центру за културу Смедерево, у четвртак, 31. октобра, најављују из ове установе.  Северни хор чувар је културе народа са севера Русије и то веома успешно ради 93 године. Овај ансамбл, „бисер културе северног приморја“ кога чине хор, плесна група и оркестар руских народних инструмената, наступиће пред публиком у Смедереву у Великој дворани са почетком у 20 сати.

-Хор женских гласова има посебан шарм и непоновљив звук који је у великој мери обојен посебним северним дијалектом. У њему су успешно спојени епска ширина, лирска продорност и народни хумор. Велики део песама изводи се у покрету. Плес са севера одликује велики осећај самопоштовања, лепота клизећег покрета, суздржана моћ у брзом покрету. Маестрално музицирање оркестра руских народних инструмената је представљено и кроз соло наступе са кашикама, роговима, руским гуслама и балалајкама. Генерално, концерт Северног хора је посебан уметнички свет и један светао, динамичан и шарен перформанс – наводе у најави у ЦЗК.

Певачка традиција Севера одликује се строгим стилом и чистотом извођења, у хору певају само жене, што је и традиција северног приморја, мушки гласови су замењени дубоким женским. Полифонија (вишегласје) је још једна црта којом се одликује северна песма.

-Северна народна уметност, моћна и дубока попут саме земље која ју је створила, лишенa спољашње декорације и површних емоција, чува епску ширину, набој духовне моћи, непосредну живахност, разиграност и весеље људи који иако воде тешку борбу за егзистенцију умеју да воле живот, да се веселе од срца и саосећају са ближњима. Посебну пажњу заслужују костими Северног хора. Креирани од стране професионалних костимографа на основу најбољих примера из колекција музеја у Архангелску, Москви, Санкт-Петербургу, представљају слику руске народне ношње на Северу. Током концерта извођачи се пред публиком појављују у свечаним, свакодневним и стилизованим сценским ношњама, креираним посебно за наступе на концертима – наведено је у најави концерта.

Уметнички руководилац Северног хора је заслужена уметница Руске Федерације, професорка Руске академије музике „Гнесини“ Светлана Игнатјева. Главни диригент и руководилац оркестра је заслужени уметник Руске Федерације Александар Качајев. Хоровођа је Татјана Рудукан, главни кореограф Александар Селиванов, а директор Наталија Асадчик.

Улаз на програм је слободан, а заинтересовани могу преузети карте на билетарници Центра за културу Смедерево.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.