ЦЗК: ПРЕДАВАЊЕ О УМЕТНОСТИ И ВИЗУЕЛНОМ ОПАЖАЊУ

Један од најпродуктивнијих и најангажованијих домаћих истраживача који се баве психологијом опажања, др Оливер Тошковић, предавач на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду, одржаће у уторак, 29. октобра, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу предавање „Зашто су анђели лоптасти? Уметност и визуелно опажање“.

-Неко уметничко дело, на пример слику, морамо опазити, видети да би оно уопште могло да изазове неки естетски доживљај, да би било доживљено као мање или више лепо. У програму који ће у центар пажње ставити увиде везане за проблем естетских преференција на пољу односа уметности и визуелног опажања, присутни ће моћи, уз адекватне илустрације,  да се упознају са могућим одговорима на питања о томе које су особине оргaнизације уметничког дела као стимулуса који их чини специфичним у односу на друге стимулусе, а чиме она доводе до појаве естетског доживљаја, који полoжаји предмета на слици и односи на њој утичу на то да она буде виђена као лепа, односно представљају стимулусе који доводе до естетски оптималног ефекта. Публика ће бити у прилица да чује  шта експерименти и истраживања говоре о уравнотежености неке ликовне композиције, о златном пресеку, симетрији и асиметрији, фигуралним чиниоцима и другим факторима естетске преференције – најављују организатори.

Додају да је улаз на програм је слободан.

Области интересовања и истраживања др Тошковића су психологија опажања, статистика у психологији, методологија научних истраживања, евалуација образовања, као и популаризаација науке. На Филозофском факултету у Београду предаје Статистику у психологији, а делује и при Лабораторији за експерименталну психологију, где се бави истраживачким радом у области перцепције и експерименталне естетике. Предавао је Општу психологију на Филозофском факултету у Косовској Митровици и Факултету спорта и физичког васпитања у Београду, као и Методологију научних истраживања са основама статистике на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду. Као истраживач био је ангажован на пројекту Министарства просвета, науке и технолошког развоја „Базични когнитивни пројекти и функције“. Стручни је сарадник семинара за психологију Истраживачке станице Петница. Тошковић је дао значајан допринос популаризацији психологије орагнизацијом запажених изложби у оквиру Ноћи музеја, Фестивала науке и Фестивала занимљивих наука у Београду. Сарађује са Институтом за психологију, Институтом за ментално здравље, Институтом за педагошка истраживања. Аутор је бројних стручних радова, а излагао је на више десетина научних конференција у земљи и иностранству.

СДН

фото: ЦЗК

 

 

Comments are closed.