ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ГРАДСКОГ БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

У великој сали Скупштине града одржана је јавна расправа о Нацрту одлуке о буџету града Смедерева за наредну, 2020-ту годину.  Представљању плана о приходу градске касе и расходима и издацима у следећој години, присуствовали су представници служби локалне администрације, јавних предузећа и Сталне конференције градова и општина, али не и грађани и грађанке, који су на лицу места могли да дају своје коментаре, сугестије и предлоге за трошење буџетских средстава.

-Ми смо овај позив објавили још пре десет дана. Лично мислим да грађани можда немају довољан ниво информација и знања о начину и креирању буџета, али ово је један од корака приближавања буџета ка сваком појединачном грађанину и очекујем да ће у наредном периоду да буде много више грађана са конкретним предлозима – каже Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.

Наводи да је један од циљева јавне расправе, први пут организоване на ову тему у нашем граду, да „транспарентност буџета дође до изражаја у великој мери, јер је то пут и начин да информације о позицијама из буџета буду доступне свим грађанима“. Навео је и да је у том смислу ове године направљен и значајан помак, јер је направљен тзв. „Грађански водич“ са упутством како грађани могу да поставе питање, да добију информацију како се формирају приходи, да имају увид за шта се средства троше и дају предлоге и непосредну сугестију.

-Ово је први живи догађај, као јавна расправа који реализујемо. Ми смо у претходном периоду имали више сугестија које су биле достављене електронским путем и мејлом и од стране грађана, али је намера да сваки грађанин, пре свега у делу капиталних пројеката, може да да предлог, нпр. да се среди једна улица, што не представља велики ниво средстава, а значајно је за функционисање неког дела месне заједнице, и да такви предлози дођу до нас. Надлежно одељење и Градска управа некада не могу да свеобухватно виде све проблеме на терену, а на овакав начин желимо да грађани који имају проблем, да га пренесу и да он уђе у поступак и процес доношења одлуке о буџету – рекао је Стошић.

Према предвиђеном нацрту, буџет града Смедерева за 2020-ту годину износиће 4.335.919.288 динара, а њиме је обухваћен и 51 капитални пројекат чија реализација је почела или је планирана за наредни трогодишњи период.

Ј.В.

 

 

 

Comments are closed.