ХБИС ПОТВРДИО: ЦУРЕЊЕ АМОНИЈАКА У ЖЕЛЕЗАРИ – БЕЗ ОПАСНОСТИ ПО ОКОЛИНУ

У смедеревској железари синоћ је дошло до цурења амонијака, потврђено је за „Смедеревске новине“ из компаније ХБИС Србија. Поводом акцидента, који се догодио, а за који је јавност сазнала путем друштвених мрежа, саопштено је следеће:

-У компанији ХБИС Србија, на складишту амонијака, Постројења за производњу заштитног гаса погона Хладна ваљаоница, 23. октобра 2019. у 21:07 часова дошло је до цурења амонијака на једном од вентила.  У 21:17 часова, брзом интервенцијом компанијских служби, вентил је затегнут и санирано је даље цурење амонијака. Мерењем на лицу места утврђено је да је максимална концентрација износила
58ppm-а у непосредној близини самог вентила, а да у зони ширења није износила више од 10 метара од самог вентила. Ова ситуација је искључиво технолошке природе и није могла да изазове никакво угрожавање ни запослених, ни грађана околних села, ни животне
околине. У компанији ХБИС Србија испоштоване су све процедуре које су предвиђене у оваквим ситуацијама – саопштено је из компаније.

И док су из компаније ХБИС Србија нашој редакцији проследили одговор на питања у вези са овим инцидентом, инспекцијске службе, надлежне за ову област, до тренутка писања текста нису се огласиле.

-То није наша надлежност, већ надлежност републичке инспекције за заштиту животне средине, питајте њих – рекао нам је Мирослав Илић, начелник Одељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције Градске управе Смедерево.

У министарству заштите животне средине незванично нам је речено да се у оваквим случајевима увек прво обавештава локална самоуправа, али званичан одговор још увек нам није прослеђен.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.