ГРАЂАНИ СМЕДЕРЕВА НАЈМАЊЕ ЗАДОВОЉНИ ДОСТУПНОШЋУ МЕСТА ЗА ПАРКИРАЊЕ

Смедеревци су најзадовољнији доступношћу места за куповину, а најнезадовољнији доступношћу места за паркирање, показало је истраживање о задовољству грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправа, које је спровео  програм SWISS PRO у сарадњи са ЦЕСИД-ом. Чак 92 процента суграђана није упознато са приоритетима градског буџета, док 80 одсто Смедереваца сматра да у раду локалне самоуправе најбоље функционише Општа управа. Најнегативније су оцењени инспекцијска и пореска служба, чији рад је позитивно препознао само по 1 проценат грађана Смедерева.
Истраживање је спроведено од 15. марта до 20. априла, њиме је обухваћено 50 локалних самоуправа јужно од Београда, на случајном, репрезентативном узорку од 11.387 пунолетних грађана. На територији нашег града, истраживање је обухватило 300 испитаника.
-Узорак од 300 грађана није мали, врло је специфичан. Ако вам кажем да у Америци узорак, када се ради истраживање, из политичких разлога, није већи од 2.000 у земљи која има 330 милиона становника, онда је јасно да је ово истраживање врло методолошки научно засновано, најпрецизније могуће – објашњава Драган Младеновић, саветник за добро управљање на програму SWISS PRO.
Додаје да ово истраживање локалним самоуправама указује на проблематичне тачке у раду које треба поправити, али и да омогућава да градовима и општинама које то желе SWISS PRO  понуди техничку подршку за усвајање или унапређење локалних политика, нормативног оквира и механизама да се регулативе испоштују.
-Циљ је да онима који воде локалне самоуправе, људима који су изабрани или су постављени, на друштвено одговорне функције у јавној управи, пружимо информације које су конкретне и које им могу послужити да тачно фокусирају куда треба даље радити на реформи интерног локалног управљања у смислу унапређења одговорности и транспарентности у раду јавног сектора. Они тачно добијају информације којим јавним услугама и којим сегментима рада јавне администрације, јавног сектора, јавних предузећа, грађани нису задовољни – наводи Младеновић.
Истраживање је, каже Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а, донело неколико значајних закључака. Пре свега, да постоји тренд задовољства људи услугама које пружа локална самоуправа, 45 одсто људи у Централној Србији је задовољно услугама које добију.
-Када је реч о Смедереву 57 одсто људи је задовољно услугама које им пружа локална самоуправа, док је 32 одсто оних који нису задовољни. Нешто око трећине људи каже да живе боље, највећи број људи се изјаснио да живи идентично, а свака десета особа у Смедереву живи лошије него што је живела пре три године – наводи Клачар део резултата истраживања.
Када је реч о поверењу грађана Смедерева, оно је релативно уједначено између градоначелнице(19%), градске администрације(18%), Скупштине града(18%) и Градског већа (17%). Ови проценти у готово свих седам упоредних локалних самоуправа, чији су резултати презентовани, су значајно виши, а једини град у коме су они нижи је Бор. Занимљиво је и то да је у Смедереву најнижи проценат испитаника који су изјавили да никада нису користили неку везу или познанство да лакше обаве неке ствари у Градској управи (52%), док је 47% њих изјавило да је за то користило рођаке или пријатеље који раде у Градској управи. Такође, изузетно велики број суграђана, чак 92% изјавило је да није упознато са приоритетима градског буџета, али наш град у томе не предњачи, јер има локалних самоуправа у којима је тај проценат испитаника и виши. Занимљиво је и то да испитаници са територије нашег града нису препознали проблем загађења као приоритетни.

Активности програма Swiss PRO подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству саСталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Резултате истраживања, који су презентовани у Скупштинској сали Градске управе, можете погледати овде:

UNOPS- Smederevo, 23.10.2019.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.