СМЕДЕРЕВСКА ПЕСНИЧКА ЈЕСЕН: УРУЧЕНА НАГРАДА ЗЛАТНИ КЉУЧ

Кинеском песнику Ју Цонгу и домаћем аутору Ристу Василевском, на свечаној церемонији отварања 50-те Смедеревске песничке јесени, уручен је Златни кључ, главна награда међународног фестивала поезије. Одбор за доделу награде на чијем је челу Драган Драгојловић, како је рекао, једногласно је прихватио предлог Организационог одбора фестивала да двојица песника равноправно понесу најважније признање овог фестивала, а кључеве им је уручио заменик градоначелника Дејан Стошић.

-Већ 50 година у ове ранојесење дане Смедерево поново постане престоница Србије – песничка престоница Србије. И не само Србије, с обзиром на то да је Смедеревска песничка јесен манифестација која је одавно прерасла све границе које фактографија и географија постављају или уважавају. Смедерево је сасвим сигурно и вечерас књижевна престоница и Србије и региона, без лажне скромности, на кратко, за време фестивала, престони град међународне песничке државе. Пола века трајања ове и овакве светковине писане речи је период који заслужује сваку похвалу и сваку потпору, и моралну, и духовну и ону најмање битну, али нужну и неопходну, материјалну. До сада је било и бивало и онако и овако, раскошније и скромније, мањег или већег обима, са мање или више учесника, али је увек било и биће у славу и на ползу и роду и народу, језику и писму и поезији и држави. нека тако буде и сада, а верујем, биће и убудуће, што је само тек један од разлога да се поново видимо и догодине, и оне наредне и тако редом – рекао је у поздравној речи Милош Јовановић, заменик председника Удружења књижевника Србије.

Да је фестивал значајан и у међународним оквирима, најбоље показују лауреати Смедеревске песничке јесени, а један од њих, подсетили су организатори, Петер Хандке, овогодишњи је добитник Нобелове награде.

-Ми имамо много разлога, и обавезу и дужност, да зовемо људе из целога света, људе од духа и памети, да посете овај град и ову земљу која није велика по броју становника, али је велика по свом духовном узлету и стваралаштву, где је овај фестивал један мали златни грумен, и Смедерево жели да тај грумен траје не само 50 година, него и у следеће године и следеће векове – рекао је директор фестивала Горан Ђорђевић.

Присутнима су се обратили и своје стихове говорили претходни добитници Златног кључа, наш песник Матија Бећковић и азербејџански аутор Хагани Хабибоглу.

Претходно је, у галерији Центра за културу, отворена ретроспективна изложба фотографија „Педесет година Смедеревске песничке јесени“ аутора Милорада Поповића, на којој су изложени и рукописи, плакати, као и издања књига међународног фестивала који ове године обележава пола века постојања.

Претходне вечери уручена је и награда „Смедеревски орфеј“ која је додељује завичајним песницима, а ове године припала је Светозару Николићу, пензинисаном професору физике у смедеревској Гимназији за песму „Уздах“.

Ј.В.

 

Comments are closed.