РЕСТАУРАЦИЈА „ПОБЕДНИКА“ ОДГОВОРАН ПОСАО, ПОСЛЕ ОВОГ ПОДУХВАТА ИЗДРЖАЋЕ И ДУЖЕ ОД 90 ГОДИНА

Медијска пажња коју је претходних дана привукао „Победник“, његово скидање са постамента на Калемегдану и долазак у атеље вајара Зорана Кузмановића на обли Дунава код Смедерева, још не јењава, а подухват рестаурације овог симбола Београда биће урађен према плану, након што је минулих дана направљен увид у стање оштећења и утврђени кораци који ће бити предузети током наредна четири месеца.

-Ми смо у радионици имали прве анализе и консултације, детаљно смо прегледали тачна оштећења, и направили низ корака који ће следити у процесу рестаурације. Приоритет у раду јесте и разлог због којег је споменик морао да дође у радионицу, а то је лоше урађено статично решење још при његовом постављању и материјал који је коришћен приликом фиксирања споменика за постоље. Ради се о гвожђу које је временом кородирало, веза је попустила, споменик је статички био веома угрожен и био је пред опасношћу да у случају неког јаког ветра и падне – наводи вајар Зоран Кузмановић.
Прелиминарни план техничког решења за уградњу конструкције унутар споменика за решавање проблема статике је урађен, али ће коначна одлука бити донета након консултација са професорима грађевинског факултета који су укључени у овај пројекат.

Кузмановић и Новаковић

-Наредни кораци су учвршћивање расклиманих делова споменика, мач који је у доњој зони попустио и нема контакта са плинтом и орла који је у лабавој вези на шаци – наводи Кузмановић.
Утицаји протока времена, атмосфере, велике концентрације сумпор-диоксида и црне чађи, али и физичка оштећења, такође ће бити санирани.
-На споменику има пуно оштећења – рупе од метака и гелера и олубљења тамо где метак није могао да прође, тако да предстоји исправљање форме, попуњавање рупа. То се ради најсавременијим начинима за заваривање, а користимо електроде које правимо на основу анализе хемијског састава бронзе, и оне ће бити најприкладније. Важно је да хемијски састав буде исти или одговарајући, да би патина која на крају иде и која служи да би спречила брзу оксидацију и направила заштиту била слична овој боји, направићемо што мању разлику у прелазу – објашњава Кузмнановић.
Каже да има доста искуства у рестаурацији скулптура, а највећи изазов су статички пропуст који су направљени приликом саме монтаже споменика, и употреба лоших материјала.
-После рестаурације и ових захвата, споменик ће моћи да стоји, не могу сада да лимитирам, али доста дужи период него ових 90 година – рекао је Кузмановић.
–Паралелно са радовима који се довијају у радионици на бронзаној скулптури, интензивно се бавимо и радовима на самом стубу и постаменту. Тамо се извде пробни радови и примене свих материјала, то су све компатибилни материјали који ће се употребљавати за чишћење, консолидацију, нове спојнице и ово лепо време омогућава да радове изводимо, надамо се да ће то помоћи да у року све завршимо и вратимо скулптуру што пре на њено место – рекла је Невенка Новаковић, архитекта-конзерватор и аутор пројекта реконструкције и рестаурације „Победника“.

Поједине спекулације које су се појавиле на друштвеним мрежама о томе да ће споменик претрпети неке модификације, изричито негира.
-То апсолутно није тачно. Уверавам све да сви који раде на овом пројекту заиста то раде максимално посвећено, такве интервенције не да нису дозвољене него су и кривично кажњиве, нема говора о томе. Позивам све да прате и наш твитер налог, где објављујемо све што радимо на споменику, све интервенције, све ће то бити презентовано, све је отворен процес где грађани могу и да поставе питање уколико их нешто инетресује и ми ћемо дати сва објашњења – истакла је Новаковић и додала да је рад на овом пројекту за њу лично велика одговорност.
-Сваком пројекту који сам до сада радила приступала сам на овај начин, за мене је јавни интерес изнад свега и свих нас и мислим да сви ми који се бавимо конзервацијом морамо тако да се осећамо – закључила је она.

У наредном периоду, како је рекла Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда, „Победник“, али и вајар Кузмановић, одмориће се од медијске пажње, али ће се у радионици вредно радити. Са свим детаљима, навела је, јавност ће и убудуће бити обавештавана, а нердани сусрет са медијима у атељеу у Смедереву, највероватније ће бити уприличен пре враћања симбола Београда у престоницу.

Ј.В.

 

Comments are closed.