КАРАВАН ИГРЕ У СМЕДЕРЕВУ

Караван игре гостоваће у Смедереву у суботу, 19. октобра, када ће  у Великој дворани Центра за културу Смедерево бити одржана два програма, балетска представа „Париски живот“ са почетком у 17 сати и Балетски гала концерт са популарним варијацијама класичног репертоара који ће почети у 19 сати, саопштавају из ове установе. Балетску представу Париски живот (La vie parisienne) извешће млади играчи, ученици италијанских и српских балетских школа, узраста од 10 до 16 година. Посебни гости ове представе су прваци Балета Народног позоришта из Београда, Ана Павловић и Јован Веселиновић. Kостиме је креирала Мима Маџарац, а асистент кореографа је Марија Јанковић.

Учесници Балетског гала концерта  су прваци Народног балета, Ана Павловићи и Јован Веселиновић, представници Балетске школе из Милана (Италија) и Национална фондација за уметничку игру Београд.

Након сагледавања успеха пројекта у 10 градова у Србији, као и презентације документарног филма који ће архивирати велико балетско путовање, Фондација Арт Ментор ће изабрати два града у којима ће у наредном периоду финансирати реновирање и опремање простора за професионалне балетске студије, као и педагога који ће континуирано радити са децом и младима у срединама које до данас нису имале балетску традицију, нити могућност едукације младих у области балета, савремене игре, али и нових форми попут хип хопа или брејк денса.

Покровитељи Каравана игре су Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна, Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и града Смедерева.

Улаз је слободан. Бесплатне улазнице заинтересовани могу подићи на благајни Центра за културу Смедерево

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочели су у септембру 2017. године реализацију пројекта Kараван игре. Програмом је било обухваћено 15 градова у Србији, а реакције публике су превазишле очекивања организатора. Зато је Фондација Арт Ментор подржала другу едицију овог мултидисциплинарног пројекта, који има за циљ да кроз различите активности приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима. Укупно 10 градова, међу којима је и Смедерево, током 2019. и 2020. године, домаћини су другог Kаравана игре.

Kараван игре је намењен едукацији и стипендирању талената. То је пројекат који укључује сасвим нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстиче локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Kроз интензивне програме Kаравана игре, сагледава се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите образовне програме, као и технички капацитети за успостављање домаћих и иностраних гостовања.

Програм Kаравана игре обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Kараван игре доноси курсеве балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама.

За остваривање овог пројекта, Национална фондација за уметничку игру користити велики део сопствених ресурса, од филмског и фотоархива, до ангажмана професионалаца различитих занимања, односно бројних играча, кореографа, педагога, корепетитора, историчара игре, композитора, балетских критичара, ученика балетских школа…

Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да планиране активности у сваком граду окупе посетиоце и учеснике свих генерација.

СДН

 

 

Comments are closed.