ЦЗК: ТРИБИНА О СТОИЦИЗМУ

У оквиру понуде научно-образовног програма Центра за културу, у четвртак, 10. октобра, са почетком у 19 часова, у Концертној дворани биће одржана трибина „Стоичка анализа емоција на примеру Еурипидове Медеје“  на којој ће говорити Тамара Плећаш, филозоф и истраживач сарадник Института за филозију Филозофског факултета у Београду, саопштено је из ове установе.

-Стоички филозофи су прекомерне емоције, односно страсти (гр. pathos), сматрали једним од предмета етике, дефинишући их као грешке у расуђивању. То је истовремено значило да погрешно расуђивање може да се избегне правилним, што је, према стоичком мишљењу, био задатак филозофије. Лик Медеје из истоимене Еурипидове трагедије служио је као пример којим су стоици анализирали гнев и његове последице по човека. Поред Медеје, расправљали су и о поступцима и емоцијама неких од јунака грчких епова, попут Ахилеја и Агамемнона. Шта стоици кажу о гневу, страху и другим емотивним стањима, као и који су начини да се таква стања избегну, јесу нека од питања на која ће током програма бити дати могући одговори – наводи се у најави трибине.

Улаз на програм је слободан.

Тамара Плећаш бави се филозофијом стоицизма, Епиктетовом етиком, аутор је радова о стоичком схватању пријатељства и својевољне смрти, а истраживала је и поимање простора у хеленистичкој филозофији као и однос Платона и софиста. На Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду анагажована је у настави на предметима Увод у етику, Хеленистичка филозофија, Историја филозофије 1, Филзофија духа.

СДН

 

 

Comments are closed.