ДВА ЗЛАТНА КЉУЧА НА ЈУБИЛАРНОЈ СМЕДЕРЕВСКОЈ ПЕСНИЧКОЈ ЈЕСЕНИ

Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен“ ове године бележи значајан јубилеј – пола века постојања, па ће тим поводом, најавили су организатори, програм бити богатији, а уместо једне, додељене две главне награде. Овогодишњи добитници „Златног кључа“ су кинески песник Ли Лицонг и македонски песник Ристо Василевски, који је, према речима Горана Ђорђевића, директора фестивала, био и један од иницијатора оснивања фестивала у Смедереву.

-Ли Лицонг је познати савремени песник из Кине, из провинције из које је и Хестил, који је власник наше железаре. Наша нескривена намера је била да наградимо „Златним кључем“ песника који долази из те провинције, желевши да се захвалимо на том пријатељству и да, кинеско песништво које је старо неколико миленијума, приближимо нашој публици. Такође, други важан разлог је чињеница да је, осим досадашњег јединог у Паризу, и у Пекингу отворен српски Културни центар, као и да се српски језик и књижевност проучавају на два највећа тамошња универзитета у Пекингу и Шангају – истиче Ђорђевић.

Награде ће добитницима бити уручене на свечаности отварања, у среду, 16. октобра, у Велокој сали Центра за културу. И пре свечаног отварања биће организовани бројни садржаји, а увод у званичан програм фестивала су овонедељни сусрети песника Смедерева са ученицима основних школа.

У уторак, 15. октобра, у Народној библиотеци биће одржан „Сајам поезије“, а исте вечери у 19. часова у Концертној сали Центра за културу биће уручена и награда „Смедеревски Орфеј“. Осим поменутих, на фестивалу ће, традиционално бити додељене повеље „Златко Красни“ за преводилаштво и повеља листа „Наш глас“, затим „Златна струна“ и награда „Томислав Стевановић“ за најлепшу песму о Дунаву. „Златни кључић“ ове године одлази у руке песника Бранка Стевановића, али јубиларни фестивал доноси још једну – новоустановљену награду „Златно словце“ намењену најмлађим писцима.

-Увођењем „Златног кључића“ намера је била да изједначимо стваралаштво за децу и одрасле, јер ако писци за децу не створе публику, онда ни писци који пишу за одрасле неће имати за кога да пишу. „Златно словце“ ће претходити „Златном кључићу“, од ове године смо расписали конкурс са једним насловом најпопуларније и најрадије читане песме добитника „Златног кључића“, а то је песма „Наопачке“ и тај наслов песме смо дали смедеревским основцима млађег узраста, да напишу песму. На конкурсу ћемо изабарти дванаест песама. Дружење са том децом и проглашење победника биће у ОШ „Илија Милосављевић Коларац“ у подручном одељењу у Луњевцу, тамо имамо огромну публику од осам ђака, што нас изузетно радује, јер ће видети да су некоме важни и да им је неко дошао у госте – рекао је аутор за децу Јовица Тишма.

Овогодишња Смедеревска песничка јесен“ окупиће и све раније учеснике или добитнике награда, од позваних преко 120 песника, свој долазак је потврдило њих више од 80, па ће бити организоване две вечери „Меридијана“. Истоимена едиција и издања овогодишњег фестивала имаће 23 наслова, најављују организатори и не крију задовољство што је баш овај, смедеревски фестивал поезије, одолео многим изазовима и опстао 50 година, посебно ако се има у виду чињеница да су угашени неки одржавани у развијенијим земљама. Позивају све љубитеље поезије да испрате све програме фестивала наредне недеље.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.