ПРЕДАВАЊЕ НА ТРГУ – МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

У оквиру обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке, у недељу, 6. октобра у 12 часова, на главном градском тргу биће организована трибина на којој ће говорити предавач др Душан Лекић.

Иначе, октобар се обележава као међународни месец борбе против рака дојке како би се скренула пажња на ову болест, са циљем да се жене подстакну на редовне превентивне прегледе, с обзиром на то да је то најбољи начин да се болест на време дијагностификује, а самим тим повећа и степен излечења.

По препоруци Светске здравствене организације у нашој земљи се од децембра 2012-те године спроводи Програм организованог скрининга рака дојке, јер када се болест открије на време, применом адекватне терапије и континуираним лечењем, може се спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена. Према расположивим подацима више од 90 посто жена оболелих од рака дојке може се излечити ако се болест открије у почетном стадијуму.

Рак дојке је најчешће малигно обољење код жена, од кога сваке године у свету оболи око 1.700.000, а умре око пола милиона жена.

СДН

 

 

 

 

 

Comments are closed.