РАДИНАЧКА ОСНОВНА ШКОЛА: „ЈЕЗИЦИМА С ЉУБАВЉУ“

У ОШ „Иво Андрић“ у Радинцу у четвртак је програмом „Језицима с љубављу“ (To languages with love) обележен Европски дан језика, са циљем да се код ученика развије свест о значају учења страних језика, обогати знање о културама европских земаља, прошире сазнајни видици, поспеши међуетничка толеранција, а посебно да се подстакне ученичка самосталност у изради задатака и њихов истраживачки дух. Програм је организован и изведен на иницијативу наставнице српског језика и књижевности Миљане Кравић, а изложбу и пратећи програм припремили су ученици одељења V2, уз помоћ својих другова и другарица из других одељења петог, шестог и седмог разреда, и уз помоћ Бориса Јекнића, наставника Ликовне културе, Ружице Угљаревић, наставника француског језика и наставница српског језика Драгане Миленковић и Хелене Калинче.

У холу школе отворена је изложба плаката на којој су приказане културно-историјске вредности великих европских земаља и занимљивости о њима.

-Била је ово прилика да се подсетимо чувених европских књижевника, сликара, композитора и вајара, лепоте париске Ајфелове куле, лондонског Биг-Бена, римског Колосеума и Кривог торња у Пизи, руског Кремља и Црвеног трга, шпанских корида, да обновимо легендарне приче о Артуровом мачу из камена, грчким боговима и Робину Худу, да сазнамо мање познате занимљивости о француском краљу Лују Четрнаестом, Наполеону, Шерлоку Холмсу, руским обичајима поводом празника Масленица, шпанским тркама са биковима и фестивалу „Ла томатина“ на којем се људи гађају парадајзима, али и прилика да уживамо у подсећању на специјалитете кухиња европских земаља, као и на спортска и научна достигнућа европских народа – наводи наставница Миљана Кравић, иницијатор програма.

Отварање изложбе обогаћено је представљањем на европским језицима, драмским скечом ,,Погоди из које европске земље долазим“ и рецитацијама на страним језицима. Свим ученицима подељене су налепнице са логом европске манифестације, а језичко, историјско и културно шаренило Европе симболично је представљено и многобројним заставама европских земаља.

Иначе, Европски дан језика (European Day of Languages) је манифестација која се организује под покровитељством СаветаЕвропе и обележава 26. септембра у 47 држава чланица.  Њени циљеви су информисање јавности о значају учења језика и проширивање палете језика у циљу повећавања степена вишејезичности и међукултуролошког разумевања, промовисање језичког и културолошког богатстваЕвропе, које мора бити очувано и развијано и подржавање целоживотног учења језика, како у оквиру школа, тако и ван њих.Овај догађај, који је, обогативши знања ученика,поспешио њихов истраживачки дух и креативност и који је испраћен са много позитивних реакција, нашао се и на европској мапи догађаја где су убележене све земље које прослављају Европски дан језика. Радиначка школа је једина са територије Града Смедерева која је учествовала у пројекту текуће године.

Како је истакла Јасмина Бранковић, директорка школе, ово је први пут да ОШ „Иво Андрић“ обележава европски дан посвећен страним језицима, а посебно је занимљив податак да од ове школске године школа добија интернационални карактер – дечак руске националности и две ученице кинеске националности постали су ученици радиначке школе. Према речима наставнице Миљане Кравић, програм је оплеменио школске активности и доказао да су радиначки ђаци у великој мери мотивисани за рад и залагање у ваннаставним активностима, јер је њихов ентузијазам и темељан приступ свим сегментима организације за сваку похвалу.

У радиначкој школи стога већ смишљају нове и занимљиве идеје поводом Међународног дана матерњег језика и других значајних догађаја који су на европској и светској мапи збивања.

СДН

фото: ОШ „Иво Андрић“ Радинац

 

Comments are closed.