„ЕУ ПРО“: ДВА И ПО МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ

Развојни програм „ЕУ ПРО“ објавио је други јавни позив за подршку предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима која се баве производњом, а регистрована су у периоду од 2014.  до 2018. године у 99 градова и општина које су укључене у реализацију програма, саопштено је из ове организације.

Европска унија ће путем овог позива који је отворен до 10. новембра 2019. године пружити подршку малом бизнису и унапређењу конкурентности локалне привреде у вредности од 2,5 милиона евра. Опредељена средства намењена су за набавку опреме и увођење услуга са циљем да се унапреди производња и тржишни потенцијал привредних субјеката и допринесе повећању запослености.

-Европска унија преко „ЕУ ПРО“ програма, у сарадњи са Владом Републике Србије, овим средствима помаже предузетнике, микро и мала предузећа да набаве или уведу нове производне технологије како би увећали продуктивност, унапредили квалитет постојећих или развили нове производе те тако били конкурентнији на тржишту и отворили нова радна места – рекла је Оливера Костић, менаџерка програма „ЕУ ПРО“.

Како би позитиван друштвени утицај био још већи предузетници и предузетнице се посебно охрабрују да осмисле и спроведу друштвено одговорне активности које ће допринети њиховим локалним заједницама.

Појединачни износ бесповратних средстава може бити од 10.000 до 30.000 евра, док брзо растућа и извозно оријентисана предузећа и предузетници могу да конкуришу и за износе до 70.000 евра. Предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, имају остварену пословну добит на крају 2018. године као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса. Такође, корисници/це средстава треба да обезбеде финансијско учешће у пројекту у висини од 20 одсто, односно 30 одсто ако аплицирају за средства већа од 30.000 евра.

-Да је ово конкретна подршка привреди и предузетништву на локалном нивоу говори податак да је 106 предузећа кроз први позив добило од Европске уније више од два милиона евра средстава за набавку опреме, уз очекивано повећање прихода и извоза од 9,4 милиона, односно 2,3 милиона евра. Још важније, они су до сада отворили 115 нових радних места и спровели низ активности друштвено одговорног пословања помажући школама, вртићима и угроженим групама становништва у својим заједницама – додала је Оливера Костић, менаџерка програма „ЕУ ПРО“.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на веб сајту „ЕУ ПРО“-а: Други јавни позив за подношење предлога пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа, где ће такође бити објављен и распоред одржавања инфосесија на којима ће позив бити представљен, саопштавају из „ЕУ ПРО“-а.

СДН

фото: ЕУ ПРО

 

Comments are closed.