ОДЛАЗЕЋА ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ ГДЕ ЈЕ 300.000 ЕВРА ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ?

О томе да су многи „велики пројекти“ које је најављивала градоначелница Јасна Аврамовић остали мртво слово на папиру, „Смедеревске новине“ већ су писале, а међу њима има и оних завршених, за која су средства добијена из донација, који никада нису стављени у функцију.
Међу њима је, већ више од четири године заборављено у јавности, постројење за сакупљање споредних производа животињског порекла, које је у мају 2015-те године свечано отворено у присуству тадашњег амбасадора Европске Уније у Србији Мајкла Девенпорта, које још није прорадило јер објекат „нема висину“ потребну за маневрисање камиона којима би се тај отпад одлагао на ову локацију. Ово је, како сазнаје наш портал, још једна у низу тема којом су се у претходном периоду бавили надлежни органи, па би се можда могло очекивати и утврђивање кривице градоначелнице и још неколико лица одговорних за „пропусте“ због којих пројекат вредан 375.000 евра, није у целости реализован.
Посебан проблем у целом случају је, како сазнајемо, чињеница да је највећи део средстава за изградњу овог постројења, 275.000 евра, донирала Европска унија, а објекат површине око 200 квадрата изграђен у оквиру одобреног пројекта „Систем за сакупљање споредних производа животињског порекла на територији града Смедерева и општине Ковин“, требало је, како се види, да користе две локалне самоуправе.
Приликом свечаног отварања Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић захвалила је ЕУ и оценила да овај „објекат има велики значај за Смедерево и Ковин“. И након тог догађаја, више га никад није поменула.
Пројектом је предвиђено да се у објекту складишти отпад у три категорије – прву и другу чине угинуле и заражене животиње, које даље иду на спаљивање, а трећа подразумева кланични отпад. Међутим, камиони који се користе за транспорт, могу да уђу, али не могу одраде „киповање“ и садржај избaце на за то предвиђено одлагалиште, јер висина објекта није одговарајућа. Надзор над радовима вршила је тадашња Дирекција за изградњу, која више не постоји.
Више од четири године нема одговора на питање ко је одговоран за то што је смедеревска локална самоуправа, на чијем је челу градоначелница Јасна Аврамовић, практично „проћердала“ средства добијена из донације ЕУ, а да пројекат за који је новац утрошен никада није до краја реализован.

Ј. Шешлак