ЦЗК: „КАКО РАЗУМЕТИ КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ?“

Један од водећих домаћих стручњака из области метеорологије и климатологије, др Владимир Ђурђевић, одржаће у уторак, 24. септембра, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, предавање „Како разумети климатске промене?“,саопштено је из ове установе.

-Програм ће заинтересоване упознати са трансформацијама у комплексном климатском систему Земље, у чијем проучавању и праћењу наука обраћа пажњу на процесе који припадају атмосфери, океанима, земљишту, леденим масама. Током предавања биће објашњени природа, узроци и последице промена до којих долази у виду учесталости „екстремних догађаја“, топлотних таласа великог интезитета, екстремних падавина или поплава, топљења ледених капа и глечера, трајнијих суша, урагана, подизања нивоа мора…У склопу предавања биће указано на проблем глобалног загревања, односно на чињенице да је средња глобална температура током последњих сто година порасла за 1 степен Целзијуса и објашњено зашто је та чињеница важна за разумевање климатских промена и зашто је потребно да је схватимо озбиљно. Кроз научни приступ  теми која је од виталног значаја за савремено друштво и за живи свет на Земљи биће јасно осветљена улога људске популације у генерисању промена у климатском систему којима данас сведочимо – наводи се у најави овог предавања.

Др Владимир Ђурђевић професор је на групи за метеорологију Физичког факултета у Београду. У свом научном раду усмерен је на проблематику климатских промена, на анализу климатских података, моделирање климе, регионализацију климатских пројекција, утицај климатских промена и прилагођавање на климатске промене. Био је гостујући истраживач у истраживачким центрима у САД, Португалији, Италији и на Малти. Учествовао је у многим међународним истраживачким пројектима. Као експерт и консултант био је коаутор Националних комуникација о климатским променама за Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Бразил. Поред научних истраживања и публикација у најпрестижнијим научним часописима, Ђурђевић је познат по свом ангажману на плану подизања свести о ризицима повезаним са климатским променама и о потреби одговорног односа према животној средини.

СДН

фото: ЦЗК

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.