ЦЗК: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „СПАВАЧИ“

У галерији Центра за културу Смедерево ће у уторак, 17. септембра, бити отворена изложба фотографија „Спавачи“, ауторке Данице Трајковић, најављују из ове установе. Изложбу ,,Спавачи” чини серија дигиталних црно – белих фотографија, укупно 21, које су настале током протекле две године у пет земаља. Програм отварања почеће у 19 сати и 30 минута.

-Како указује сликарка Марион Дедић у осврту на фотографије које ће у галерији смедеревског Центра за културу бити изложене од 17. септембра до 1. октобра „ауторка углавном бележи појединце затечене у тренутку кратког предаха или принудног одмора, и неретко утонуле у сан. Иако су различитог социјалног статуса, старосног доба, друштвеног и културног миљеа заједничко им је да су у датом тренутку део јавне сфере градских улица, паркова, тргова, фестивала, концертних дворана… Фотографске забелешке настајале су спонтано и непланирано. Привучена сценама које су јој се указивале и неосетно наметале ауторка почиње да хвата кадрове животне свакодневице чији актери су затечени на самој граници између јаве и сна. Фотографисани у различитим државама, градовима, местима и ситуацијама ,,спавачи” су део поставке коју је аранжирао сам живот. Самим тим дуалност приказа је очекивана, али и изнова интригантна јер је непоновљива у свеопштој пролазности, наводећи на многа питања како саму ауторку тако и посматрача – наводи се у најавном саопштењу.

Додаје се да Даница Трајковић својим радом жели да посматрачу пренесе моменат, лепоту и емоцију виђену кроз објектив. Највећа мотивација су јој људи из окружења, њихова енергија и осећања. Бави се документарном и концертном фотографијом и истраживањем концептуалне уметничке фотографије. Реализовала је једну самосталну изложбу и учествовала је на више групних изложби. Њени радови били су представљени на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу, на Интернационалном Фестивалу фотографије у Бурси (Турска) 2018 (Bursa International Photography Festival 2018) и у оквиру пројекта Гете института „Ресурс: утопија“. Живи и ради у Гроцкој.

СДН

 

 

Comments are closed.