ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ: ОДЕВАЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОМ КРАЈУ

У Музеју у Смедереву ће, у оквиру 132. манифестације „Смедеревска јесен“, бити приређена изложба „Одевање у смедеревском крају“ која показује традиционалне и европске костиме у фотографској и ликовној грађи од средине 19. века. до 1918. године.

-За упознавање и проучавање културе одевања у прошлости, поред сачуваних материјалних артефаката, писаних и усмених података, значајан извор података пружају нам и визуелни извори настали у проучаваном периоду. На изложби је представљен избор фотографија и дела ликовне уметности насталих у периоду од средине 19. века до 1918. године на којима су смедеревски грађани и грађанке и житељи смедеревских села у одећи која је ношена у наведеном периоду у овој средини. Циљ изложбе је да се употпуне досадашња сазнања из других врста извора и упознају носиоци културе сеоске и градске средине у наведеном периоду – наводе организатори.

Представљени материјал потиче из збирки Музеја у Смедереву и Етнографског музеја у Београду, из фонда Музеја науке и технике, неколико фотографија је из приватних породичних албума, док један изложени цртеж представља илустрацију из књиге доступну на интернету као и две фотографије из Првог светског рата.

-На изложби, ликовни материјал је заступљен са једним оригиналним делом – портретом непознате Смедеревке, рад Арсенија Петровића око 1844. године, док остали материјал представљају фотографије и репродукције ликовних дела насталих током друге половине деветнаестог века – наводе из Музеја.

Изложену фотографску грађу чини материјал настао у периоду од средине 19. века до 1918. године у различитим друштвено-политичким условима и поводима. На највећем броју фотографија приказани су Смедеревци и Смедеревке из имућних грађанских породица одевени у традиционалну грађанску ношњу и европски костим, затим житељи смедеревских села одевени како у традиционалну сеоску ношњу тако и у делове грађанске ношње и европског костима. На фотографијама из периода Првог светског рата забележена је празнична, али и свакодневна радна мушка и женска одећа.

Ауторка изложбе је Гордана Милетић, виши кустос етнолог смедеревског музеја. Свечано отварање најављено је за четвртак, 5. септембар у 18 часова.

СДН

 

Comments are closed.