СМЕДЕРЕВЦИ БИЦИКЛИМА ДО КРФА И ВИДА

Двојица наших суграђана, браћа Александар и Дејан Босић, упутили су се у четвртак ујутру на, како кажу, поклоничко путовање до острва Крфа у Грчкој, а намера им је да целу деоницу, дугу више од 1.000 километара, пређу возећи бицикле.
-С обзиром на то да бициклима не можемо да идемо аутопутем, мораћемо да користимо алтернативне правце, што ће пут учинити дужим, него када идете колима или аутобусом. Пред нама је више од 1.000 километара. Пролазак кроз нашу земљу неће бити толико тежак, али су прави изазов успони у Грчкој, од којих је један, како смо упознати, и до 2.100 метара, на деоници која је ненасељена. Постоји могућност да нас на једном делу пута у Грчкој прати пријатељ својим „Смартом“, како би нас у проблематичним деловима пута снабдевао водом и храном – рекао је уочи поласка за „Смедеревске новине“ Дејан Босић.
Намера им је да пут прелазе у етапама, дневно између 100 и 130 километара, док ће у Грчкој, због поменутих успона, пређена дневна километража на извесним деоницама бити мања. Планирају да овим темпом на жељену дестинацију, са даном одмора, стигну кроз 10-11 дана. Браћа Босић ићи ће до Маузолеја у Киркири, острва Видо, али и до манастира Светог Спиридона.-Желели смо на ово путовање да идемо прошле године, на стогодишњицу завршетка Великог рата, али због недостатка финансијских средства намеру нисмо могли да реализујемо. Ове године нам је доста људи изашло у сусрет и помогло, тако да се надамо да ћемо испунити свој циљ и оправдати њихово поверење – рекао је Босић.
Већ на првој станици, у Ћуприји, где су се зауставили после прве етапе вожње, Босићи су наишли на срдачан пријем.
-Први дан смо добро изгурали, уз јак ветар и баш јако сунце. За шест сати и 12 минута вожње прешли смо нешто мало више од 98 километара. Зауставили смо се у Ћуприји, где нас је дочекао  Славко Цветковић, заменик председника скупштине, који нам је обезбедио смештај и храну за прву ноћ на дугом путовању.

Ј.В.

 

Comments are closed.