ЦЗК: ПОЧИЊЕ ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГРАФИКА

У Центру за културу Смедерево ће 1. септембра почети 35. Ликовна колонија Графика, саопштавају из ове установе.

-Традиционална колонија која одржава континуитет у афирмацији и неговању уметничке графике ове године ће трајати до 7. спетембра и окупиће осморо уметника на уобичајеном месту, у простору графичког атељеа. Ликовни уметници ће током трајања колоније стварати дела у различитим техникама дубоке штампе која ће бити изложена током октобра у галерији Центра за културу. У сазиву 35. колоније Графика су уметници из Србије, Босне и Херцеговине и Бугарске. На колонији ће настајати радови Ирене Ранђел из Ниша, Ненад Зељића из Београда, Предрага Лојанице из Зрењанина, Лидије Крњајић из Новог Сада. Учесници колоније су и Милена Стијак из Бања Луке (БиХ), Сања Савић Симовић из Кутине (БиХ), Јоан Михов из Великог Трнова (Бугарска) и Ангелина Неделчева из Варне (Бугарска) – најављују организатори.

Поред тога што 1. септембра почиње графичка колонија , тај датум је опредељен и за отварање изложбе графика малих формата Нишког графичког круга, саопштавају из Центра за културу.

-Изложба ће бити отворена у галерији, а програм отварања почеће у 19 сати и 30 минута. Дела чланова Нишког графичког круга посетиоци галерије ће моћи да погледају до 15. септембра, а изложба графике малих формата у сарадњи Нишког графичког круга и Центра за културу Смедерево је друга по реду. Тенденција је да се сарадња настави и да изложба постане традиционална, односно да једном годишње у галерији Центра за културу буду представљени радови малог графичког формата који припадају продукцији Нишког графичког круга – наводе у најави организатори.
Нишки графички круг је струковно удружење ликовних уметника графичара основано 1994. године са седиштем у Нишу. Чланови удружења су уметници који се професионално баве графиком.

СДН

 

Comments are closed.