„СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН“ ОД 5. ДО 8. СЕПТЕМБРА

Привредно-туристичка манифестација „Смедеревска јесен“ ове године ће бити организована од 5. до 8. септембра, а осим главних програма на градском тргу све посетиоце очекују и бројни пратећи садржаји, саопштили су на конференцији за медије чланови организационог одбора.
-Конципирањем манифестације трудили смо се да направимо програм који ће задовољити све укусе и који ће на најбољи начин да представи наш град – рекао је Дејан Стошић, заменик градоначелника и председник организационог одбора манифестације.
Поводом отварања манифестације, у Малом граду ће програм под називом „Топ класик“ извести хор и оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојан Суђића. У суботу и недељу, од 12 до 18 часова, у Малом граду, биће организован програм под називом „Деспотов град-српска престоница“ који се састоји из позоришних представа, пијаце заната и витешких турнира. У суботу, у 20 часова, наступиће Биља Крстић и „Бистрик“ бенд.
Главни програми, традиционално, биће организовани на градском тргу. Увертира ће бити наступ тамбурашког оркестра „Банатски кицоши“ у винском граду, у среду, 4. септембра, од 21 час. За четвртак, 5. септембра, у 21 час планиран је концерт групе „Валентино“.
-Петак је дан свечаног отварања, када најпре имамо, у 18 часова, свечани дефиле, који ће као и прошле године ићи улицама Карађорђевом, Саве Немањића и Вука Караџића и завршиће се на градском тргу. Након дефилеа следи кратак наступ карневалских група, а у 20 часова планиран је наступ фолклорног ансамбла „Коло“. У 22 часа биће одржан концерт Џенана Лончаревића. У суботу, у 19 часова, планиран је концерт дечијег хора „Колибри“, а у 20 часова наступ Ђорђа Давида и Иване Негатив. Наступ групе „Ван Гог“ планиран је за 22 часа. У недељу, од 20 часова наступиће „Амадеус бенд“ и Драгана Мирковић у 22 часа – најавио је Драгољуб Мартић, директор Центра за културу.
У суботу и недељу, на градском тргу, програм, као и сваке године, почиње у подне изведбом предшколске установе „Наша радост“, након чега следе наступи културно-уметничких друштава.
Сајам привреде ће бити организован у холу Центра за културу од 6. до 8. септембра, а свечано отварање планирано је 6. септембра у 17 часова. Неће изостати ни пољопривредна изложба, односно сеоска дворишта у Великом граду смедеревске тврђаве, на којој ће учествовати 17 сеоских месних заједница, 4 градске, и 18 актива удружења жена. Градске месне заједнице своје рукотворине изложиће у Павиљону у Великом граду. У Винском граду биће 10 излагача вина, а биће постављене и тезге на тргу за продају воћа, грожђа, меда и цвећа.
Укупан буџет 132. манифестације износи 21 милион динара, од чега ће за концертне програме бити издвојено 7,2 милиона динара. Наступ Драгане Мирковић коштаће 2,1 милион динара. Организатори истичу да масовност „Смедеревске јесени“, која током трајања, окупи од 350.000 до 500.000 посетилаца, оправдава издвојен новац, али и да се добар део средстава врати у буџет по основу наплате комерцијалних садржаја.
-По основу издавања у закуп земљишта, пословног простора и објеката, оствари се приход од око 8,5 милион динара, а по основу мандатних казни, односно, непосредног наплаћивања на лицу места излагача или комерцијалних понуђача, наплати се око 400.000 динара. Као и свих претходних, и ове године, значајно је учешће привреде и предузетника путем донаторства, и ти износи су укупно од 1,5 до 2 милиона динара. На тај начин се обезбеђују значајна средства за организовање ове манифестације – објаснио је Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.

Ј.В.