„ДУНАВСКА ЛАЂА“ МАЂАРСКОМ ФИЛМУ „РУБЕН БРАНДТ, КОЛЕКЦИОНАР“

Награда „Дунавска лађа“ за најбољи филм, на другом међународном филмском фестивалу подунавских земаља „Дунав филм фест“ једногласном одлуком жирија припала је мађарском филму „Рубен Брандт, колекционар“ редитеља, сценаристе и продуцента Милорада Крстића. Награду за најбољу режију однео је Корнелије Порумбоиу за румунски филм „Звиждачи“, док су Маја Тодоровић и Ана Марија Роси освојиле Награду за најбољи сценарио за домаће филмско остварење „Ајвар“. Глумица Хелена Зенгел је добила Награду за најбоље глумачко остварење, за улогу Бени у немачком филмском остварењу „Изван система“.
Поред главног жирија, на „Дунав филм фесту“ награде је доделио и трочлани млади жири, па је  „Дунавску лађицу“ за најбољи филм по њиховом избору  однело бугарско остварење „Отац“, редитеља Кристине Грозеве и Петра Валчанова. Награду за најбољег младог аутора добио је редитељ, сценариста и продуцент, дебитант Милорад Крстић, за мађарско филмско остварење „Рубен Брандт, колекционар“, а Награда за најбоље глумачко остварење је додељена Франтишеку Белешу за улогу Адама у словачком филму „Нека буде светлост“ редитеља Марка Шкопа.
Посебно признање додељено је Јонасу Даслеру за улогу Фрица Хонка у немачком филму „Златна рукавица“ редитеља Фатиха Акина.
Након церемоније и свечаног затварања овогодишњег фестивала приказан је филм „Бол и слава“ редитеља Педра Алмодовара, који прати причу младог редитеља који преиспитује своје животне одлуке док му се свет руши, а прошлост и садашњост преплићу. Радња је смештена у Мадрид и враћа нас у осамдесете године када млади редитељ Салвадор Малло проживљава своја кључна животна искуства.
Публика је на овогодишњем фестивалу имала прилику да у такмичарском програму погледа десет филмова кинематографије подунавских земаља. Током шест дана, колико је трајао фестивал, приказано је 40 актуелних филмских остварења.

Ј.В.

фото: ненад Живановић

 

Comments are closed.